Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Rune Berglund: Hur mår egentligen Härjedalens kommun?

Det är 45 år sedan Härjedalens kommun bildades i den stora kommunreform som svepte genom landet på 1970-talet. Det var en bra och väl genomtänkt reform som hållit väl genom åren utan några drastiska förändringar men nu hissas varningsflagg för den kommunala ekonomin.

Vi var några tusen fler när vi började vår resa 1974. Med åren har mycket förändrats. Ett nytt samhälle har växt fram som för vår del har varit mycket positivt när det gäller besöknäringarnas utveckling medan det finns andra delar som vi som landsbygdskommun inte kunnat hantera eller ta del av på ett bra sätt.

Befolkningsminskningen har givetvis varit och är en bidragande orsak. Den påverkar både det som varit och det som kommer i framtiden. Det kräver nya åtgärder och andra lösningar i den kommunala sektorn för att upprätthålla den service som medborgarna vill ha och har rätt till.

Vi fick en rörig politisk situation efter valet 2018 som innebar att det bildades en majoritet som saknar ideologisk kompass i det politiska arbetet.

Det finns en pragmatisk plattform som beskriver nuläget och vad de tre partierna som ingår i överenskommelsen är ense om behöver göras men inte hur det ska göras vilket kan vara skälet till att det saknas en politisk debatt i viktiga frågor.

Det vi får veta via medierna är att nu ska vi sälja fastigheter och snart ska vi besluta om Folkets Hus i Sveg ska bli kulturhus eller säljas.

Jag förstår att något måste göras för att förbättra kommunens ekonomi och vet också att man inte kan åstadkomma förbättringar bara genom besparingar. Det handlar om att omforma den kommunala ekonomin så att den på sikt kommer i balans genom att både gasa och bromsa.

Det ligger i sakens natur att skattebetalarna vill ha ros om man fått ris. Kommunen själv måste tänka likadant, om man vill göra besparingar och samtidigt öka befolkningen i kommunen.

Det är den brännande punkten just nu. Medborgarna får nästan varje dag veta att det är kris och det måste sparas men man får ingenting tillbaka som ger hopp och tro om framtiden.

Det yttrar sig på många olika sätt. Det senaste exemplet är att man vill bilda en stiftelse som förvaltar äldreboendet Mobacka i Lillhärdal. Folk tror inte längre att samhället kan förvalta och ge den trygghet man vill ska finnas. Den misstron är särskilt utbredd inom äldreomsorgen. Det saknas ideologiska perspektiv och mänskliga överväganden i beslutsprocessen.

Det handlar nu om att politiken måste skapa det förtroende som krävs för en positivare syn på Härjedalens utveckling. Det blir inte bättre av att kommunen själv överväger att flytta delar av sin verksamhet till Folkets Hus, en byggnad som har det bästa läget i Sveg för kultur, konferens och nöjen och som dessutom är speciellt byggd för den typen av verksamhet.

Det är förvånande att kommunen efter konkursen inte har försökt engagera ett eventbolag eller på något annat sätt styra upp en bra verksamhet i huset. Det måste väl vara en viktig del i ambitionen att fler ska flytta till Härjedalen, att åstadkomma trivselytor för dom som flyttar hit och som redan bor här.

Låt hösten 2019 bli en tid för framtidstro och förtroendeskapande åtgärder i alla föreningar, politiska utskott, styrelser och kommunfullmäktige i Härjedalens kommun. Politik är en förtroendebransch.

Rune Berglund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel