Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: S: Därför flyttas verksamheterna

Flytten av Arbetsmarknadsavdelningen från Ögränd till Senioren i Sveg och arbetet med seniorboendedelen på Senioren är bra exempel på förändringsarbete.

I botten finns en brett utformad politisk inriktning att i högre utsträckning använda lokaler vi har på ett så effektivt sätt som möjligt och att vi gör oss av med de lokaler vi då inte behöver. Detta mandat har vi i S, C och M bett om, och fått, i valrörelsen 2018.

Debatt: Flytta inte Idamic till Senioren! (9 februari)

Debatt: Tänk om och låt bli flyttkarusellen (15 februari)

Syftet är att se till att vi har plusresultat i kommunkoncernen från år till år, så att vi får råd att ta hand om de lokaler vi behöver och har kvar. Det underlättas om vi slipper gå in med pengar i Härjegårdar AB när de gör negativa resultat på fastigheter som kommunfullmäktige beordrat bolaget att bygga.

Flytten från Ögränd har planerats i berörd verksamhet i samråd med Härjegårdar AB. Verksamhetens personal har varit informerad och deltagit i arbetet. Konsekvensen blir att befintliga lokaler på Ögränd läggs ut till försäljning. Det kan säkert kännas vemodigt, då verksamheten funnits på Ögränd under lång tid.

Klarlagt är att tillgängligheten kommer att bli mycket bättre i de nya lokalerna på Senioren. Det är nämligen inte lämpligt ur brandskyddssynpunkt att som rullstolsburen vistas på andra våningen på Ögränd. Att alla som befinner sig i en verksamhet också kommer att ha möjlighet att delta i den fullt ut känns bra.

Härjegårdar AB har haft kontakt med de boende och ett flertal föreningar för både äldre och funktionshindrade i arbetet med att förvandla det tidigare särskilda boendet Senioren till ett trivsamt seniorboende. Det har handlat om både utformningen av gemensamhetsytor för de boende och vilka aktiviteter föreningarna skulle kunna arrangera. Också frågor om lokaler för föreningarna har diskuterats.

Sammanfattningsvis har politiken gett ett direktiv vi sökt mandat för. Verksamheterna har uppfattat direktivet och arbetat fram en lösning som är koncernövergripande samt haft personal och brukare med sig i processen. Efter år av berättigad kritik mot stuprörstänkande känns det väldigt bra.

Lars Gunnar Nordlander (S), kommunalråd i Härjedalens kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel