Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: S: Privata vinster på skattebetalarnas bekostnad löser inte vårdens problem

Du som bofast eller besökare i Jämtland Härjedalen ska ha tillgång till en bra vård.

”Rätt vård i rätt tid och efter behov” – så anser vi Socialdemokrater i Jämtlands län att sjukvårdens ska fungera. Du och alla andra ska ha lika rätt till en patientsäker och kvalitativt bra vård.

Svensk sjukvård toppar när det gäller kvalitet vid internationella jämförelser. Jämtland Härjedalen ligger också bra till inom till exempel primärvård, akutsjukvård och har bland den högsta patientsäkerheten i landet.

Regionen är bäst i landet när det gäller överlevnad vid hjärtstillestånd utanför sjukhuset och har flest helårsanställda läkare på våra hälsocentraler. Men det finns också  förbättringar att göra – köerna till operationer och behandlingar är långa.

Socialdemokraterna vill förbättra vården för dig genom att:

Du som har behov ska erbjudas en fast vårdkontakt och patientkontrakt,

Flytta vård från sjukhuset till din hälsocentral.

Korta din väntetid till sjukvården

På hälsocentralerna känner personalen till dig och din familj. De har kunskap om dig som patient och kan därför ge vård efter de behov du har. Därför vill vi socialdemokrater att när du som patient behöver så ska det finnas en fast vårdkontakt på hälsocentralen. Det kan vara en läkare eller en sjuksköterska som följer dig genom vårdens olika nivåer och kan samordna besök och behandlingar.

När du är i behov av vård ska du veta vilken behandling eller vilka behandlingar som kommer att ges, när den eller de ska ges och vad som förväntas av dig (till exempel ta läkemedel, motionera, sluta röka).

Mer av sjukvården ska göras på hälsocentralen eller i våra hem. Det gör att det går att minska på resor vilka många gånger kan vara jobbiga och är extra krävande för dig som kanske inte är så ung längre. Fler patienter kommer att få hembesök.

Redan i dag finns till exempel stroketeam, mobilt närvårdsteam och Storsjögläntan som kommer hem till patienterna.

Genom satsningar på lättakuter och fast personal har vi i dag fått ordning på tillgängligheten på regionens vårdcentraler. Nu ska vi även få ordning på de delar av sjukhuset som har långa väntetider.

Inte alltid men ofta beror de på att det finns rekryteringsproblem av specialistläkare. För att komma till rätta med det är en åtgärd att regionen utbildar dem själva. Onkologer (cancerspecialister) har redan utbildats med lyckat resultat. De specialister som finns ska ges möjlighet att behandla fler patienter.

Vi vill inte privatisera vården och inte lova skattesänkningar. Fler privata vinster på skattebetalarnas bekostnad löser inte problemen inom vården. Det som krävs är en politik som ser behoven och är beredda att satsa på sjukvården i stället för att sänka skatter.

En socialdemokratiskt ledd region, och en socialdemokratiskt ledd regering efter höstens val är det bästa för en bra och jämlik hälsa för dig, din familj och alla andra i hela länet och landet.

https://webbutik.skl.se/sv/artiklar/svensk-sjukvard-i-internationell-jamforelse-2018.html

https://webbutik.skl.se/sv/artiklar/halso-och-sjukvardsrapporten-2018.html

Ann-Marie Johansson (S) regionråd Jämtland Härjedalen

Bengt Bergqvist (S) regionråd Jämtland Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel