Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Skandal att beslutet om sophämtning ännu inte är verkställt

Den 12 juni fattade Härjedalens kommunfullmäktige beslutet att anta mitt medborgarförslag om sophämtning vid fastigheter. Vid kommunfullmäktige 27 november hade kommunalrådet Häggkvist (C) och kommunstyrelsen ännu inte verkställt beslutet.

På frågan till honom vid senaste mötet svarade han att ”ärendet har överklagats”, vilket inte stämmer. Ärendet han hänvisade till var ett helt annat. När han blev pressad av oppositionsrådet Zetterström Bäcke (S) kunde han inte längre svara, trots att hon frågade honom hela fem gånger!

Stadskontorets utredning och regeringsbeslut lyder: ”om ingen överklagar beslutet inom tre veckor blir även ett olagligt beslut giltigt och bindande för alla nuvarande och framtida kommunmedlemmar - nämnderna ansvarar för det dagliga arbete, bland annat genom att förbereda ärenden som ska beslutas av fullmäktige och genomföra beslut som fattats i fullmäktige - enligt 6 kap. 7 § första stycket kommunallagen ska nämnderna inom sitt område se till att verksamheten bedrivs i enlighet med de mål och riktlinjer som fullmäktige har bestämt samt de föreskrifter som gäller för verksamheten - om ingen begär laglighetsprövning av ett beslut blir det giltigt, det vill säga vinner laga kraft - beslutet blir giltigt även om det inte är formellt eller juridiskt riktigt”. Tugga på det!

Jag anser att det som hänt är ett lagbrott, grovt maktmissbruk och en rättsskandal. Det är ett allvarligt angrepp på demokratin.

Jag är nästan 86 år, svårt sjuk, kan knappt gå, utom några enstaka stapplande steg, och då endast med käppar eller rullator. Upprepade gånger har jag varit så nära döden som man bara kan komma. Jag har varit med om det mesta, både negativt men också positivt. Men det som hände mig 27 november är utan tvekan det mest skrämmande och deprimerande.

Vi måste ständigt vara på vår vakt och värna om, bevaka och försvara demokratin, rättvisan och rättssäkerheten.

Horst Kuehne

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel