Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Småföretagens kris är hela länets kris

 
Corona: Näringsliv
Visa alla artiklar

Samhället gör nu massiva insatser för att bekämpa en virussmitta som i stort sett finns i hela Sverige. Samtidigt sköljer en våg av konkurser över landet där främst småföretag tvingas se sina livsverk falla samman när likviditeten och intäkterna snabbt sinat.

Politiker, tjänstemän och myndigheter i Jämtlands län behöver nu ta sitt ansvar och se till att landets jobbskapare kan fortsätta hålla öppet.

Under de senaste decennierna har det svenska samhället transformerats. Det är de små företagen som stått för 4 av 5 nya jobb i ekonomin, och det är nu denna grupp som är mest utsatt av de inskränkningar som politiken beslutat om i syfte att dra ut på tidsförloppet för virusspridningen. När dessa företag går omkull så välts även förutsättningarna för hela samhället.

Innan coronaviruset och dess konsekvenser lamslog de svenska småföretagen pågick en debatt om kommunkrisen och hur välfärden ska finansieras. I skuggan av den kris Sveriges småföretag nu upplever framstår den debatten närmast som en petitess.

De ekonomiska negativa konsekvenserna för Sveriges kommuner om de mindre jobbskapande företagen tvingas bomma igen är närmast obeskrivliga.

Småföretagen och deras anställda i länet står för 1,7 miljarder – nästan var tredje skattekrona - av länets totala intäkter varje år. Det är mer än från någon annan sektor. 27 200 personer i Jämtland Härjedalen går varje dag till jobbet i ett mindre företag, vilket är 15 300 fler än i de större företagen. Sedan 1990 har det skapats 11 600 nya jobb i länets småföretag.

Kommuner, regioner, länsstyrelser och de myndigheter som har kontakt med företagen i olika former av myndighetsutövning behöver nu vända på varenda sten för att hitta sätt att dämpa den akuta krisen.

Rent konkret handlar det om att slopa avgifter för exempelvis tillsyn och tillstånd samt att helt minimera all form av onödiga inspektioner och annan administrativ börda för Sveriges småföretagare.

Myndigheter och kommuner behöver göra allt de kan för att stötta upp med resurser som kan ge råd och stöd åt företagen, samt skynda på tillståndsprocesser.

För många tjänstemän kommer det innebära en ovan situation där vissa paragrafer och regelverk som styr myndighetsutövningen kommer behöva brytas. Därför måste politiker på både lokal, regional och nationell nivå ge tjänstemän och myndigheter tydliga direktiv och stöd, och ta på sig ansvaret för den nya tillämpningen av lagar och regler. Om företagen försvinner kommer det inte heller finnas några jobb kvar för inspektörer och handläggare.

Utan företag stannar Sverige. Vi befinner oss i kris nu, i slutet av denna månad kan det vara för sent. Både för länets småföretagare och resten av samhället.

Joakim Sjöstedt, regionchef Företagarna Jämtland Härjedalen, Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel