Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Svar: Du "glömde" Fjällhälsan, Ann-Marie Johansson (S)!

Javisst, Ann-Marie Johansson (S), Härjedalen är ett föredöme i vården, men du "råkade" glömma Fjällhälsan i Hede-Vemdalen i ditt inlägg.

INSÄNDARE: S: Härjedalen ett föredöme i vården (7 mars)

Vi betjänar 25 procent av befolkningen i Härjedalen och dessutom merparten av alla turister. Under högsäsong blir det en stad på 30 000 invånare – tre gånger hela Härjedalens befolkning.

Fjällhälsan kämpar också, som all glesbygd med att få fast anställda läkare. Vi har en liten grupp "fasta" läkare som ständigt återkommer och vissa tjänstgör halvårsvis i taget. Det är inte idealiskt men ger en acceptabel kontinuitet. När antalet människor i området mer än tiodubblas under turismens högsäsong förstår var och en att då måste extra personal anställas.

Vi är också med i utvecklingen av till exempel den distansoberoende videotekniken som utvecklats i Härjedalen. Vårt akutrum är också uppkopplat! Vi deltar naturligtvis även i jourverksamheten där ju denna teknik används framgångsrikt.

Vi förbereder också utbyggnad av akutrummet, iordningställande av ett rum för infekterade patienter och ny röntgenutrustning (vi gör 700-800 röntgenundersökningar per år), allt till gagn för den fasta befolkningen och turismen. Men detta måste vi spara till och finansiera själva!

Effektivisering av ambulansvården omfattar naturligtvis också den ambulans som finns i samma hus som oss. Vi har alltså på många plan ett nära samarbete med regionens primärvård i Härjedalen och ser ingen konkurrens som du tycks göra, eftersom du inte nämner oss.

Det är tvärtom utomordentligt viktigt att vi kan samarbeta, inte minst med tanke på gles befolkning och långa avstånd. Den tvist som nu finns mellan oss angående Vemdalsskalets läkarmottagning är vi helt oskyldiga till. Den har ni startat.

När regiondirektören i tidningen säger att det inte handlar om pengar förstår man än mindre varför ni startat tvisten. Ligger det månne någon dunkel ideologi bakom?

Fjällhälsan är inget ideologiskt experiment utan skapades av lokalbefolkningen i ett förtvivlat läge för tolv år sedan när dåvarande landstinget skulle lägga ner hälsocentralen i Hede.

Det är en ekonomisk förening som ägs kollektivt av omkring 900 invånare i företrädesvis Hede-Vemdalsområdet. Det är inte ett riskkapitalbolag med utdelning utan varje krona går tillbaka till vården. Hur skulle vården i området se ut i dag om Fjällhälsan inte fanns? Ett bra omhändertagande av turisterna är också avgörande för Härjedalens hela ekonomi.

Det är faktiskt också så Ann-Marie Johansson att även Fjällhälsan till syvende och sist ligger under ditt mandat. Vi är helt skattefinansierade och styrda av regionen genom avtal. Men vi sköter oss själva administrativt. Och det gör vi med framgång både ekonomiskt och i patientenkäter.

Vårt beroende av regionen gör det ännu mer anmärkningsvärt att du inte nämner Fjällhälsan. Kanske är det samma nonchalans som när regiondirektören var på eriksgata i Hede och gick in till Folktandvården, men inte genom dörren bredvid till Fjällhälsan!

Till sist, du har helt rätt, det finns fantastiska hjältar i vården i Härjedalen men du "råkade glömma" Fjällhälsan, de finns där också!

Thomas Bolin, styrelseordförande i Fjällhälsans ekonomiska förening

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel