Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Svar: Nej, det finns inga tveksamheter om besluten om Örndalen

Svar på ”Örndalen är ett seriöst projekt som skapar sysselsättning och framtidstro” (28 november)

Nej, Rune Berglund! Efter fyra domstolsbeslut som alla gått mot Örndalens planer och för bevarandet av kungsörnsreviret i Skorvdalen, finns inga tveksamheter längre om rättsläget i domstolarna. Alla överklaganden av domstolsbeslut har bolaget själv stått för!

Örndalen överklagar till Högsta domstolen – negativa effekter måste påvisas: ”Vi har hela tiden gjort vårt yttersta för att skydda örnparet” (23 november)

Och nej, Rune Berglund, bolaget har inte visat någon lyhördhet alls för fakta och synpunkter från Sveriges samlade kungsörnsexpertis, utan har i stället föreslagit publika, men för örnarna helt meningslösa skyddsåtgärder, som till exempel fågelskyddsområden runt bon.

Bevisligen har personerna bakom bolaget (Örndalen/Twin Valley) känt till reviret i Skorvdalen åtminstone sedan 2008 då översiktsplanen för Vemdalen Björnrike-området antogs. Trots en tydlig lagstiftning har man ändå valt att pumpa in miljontals kronor i ett från början dödsdömt projekt.

Örndalen medför med stor sannolikhet att ett av länets och Sveriges mest värdefulla kungsörnsrevir kommer att överges. Reviret ingår i en liten exklusiv grupp av revir i länet som lyckas med sina häckningar nästan varje år och som därigenom står för huvuddelen av ungproduktionen i länet.

Trenden annars för länets örnar har under de senaste 20 åren varit negativ och örnstammen har nu nått gränsen för att vara långsiktigt hållbar såväl i länet som i Norrland i övrigt. Speciellt allvarlig är situationen i det fjällnära området.

Den planerade skidanläggningen är tänkt att ligga mitt i revirets kärnområde, omgivet på korta avstånd av de tre starkt störningsexponerade boplatserna (om Örndalen blir verklighet).

Under flygningen mellan revirets jaktområden och boplatser blir örnarna tvungna att passera liftar, pister, hotell, stugområden, vägar, och detta under februari till april då örnarna är som mest störningskänsliga. Under de här månaderna förväntas anläggningen ta emot tusentals besökare.

Allt mer drastiska klimatprognoser samt starkt vikande siffror för ett av Örndalens viktigaste målgrupper (ryska skidturister) gör att bolaget i framtiden skulle konkurrera med andra skidanläggningar i regionen.

Eftersom man inte heller har egna unika idéer för barmarksturism blir resultatet mest troligt en omflyttning av redan befintliga jobb i regionen och att få nya jobb tillskapas.

Ska vi verkligen offra ännu en fjälldalgång för skidturismen? När är det nog? För oss är det nog nu! 

Naturskyddsföreningen (riksförening, länsförbund, flera lokala kretsar) har tillsammans med andra föreningar kämpat för att rädda Skorvdalens örnrevir, och återstående naturskogar sedan bolagets planer blev kända våren 2012.

Det var vi i de lokala kretsarna som var först med att uppmärksamma örnarnas situation och det är vi som under alla år drivit motståndet mot Örndalen framgångsrikt framåt.

Bengt-Göran Carlsson, Naturskyddsföreningen i Åre

Bengt Warensjö, Naturskyddsföreningen i Västra Härjedalen

Bror Österman, Naturskyddsföreningen i Nedre Härjedalen

Nora Lundblad, Naturskyddsföreningen Jämtland-Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel