Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Sveg måste få större flygplan som är tillgängliga för alla

Vi har synpunkter på persontrafiken via flyg från Sveg i Härjedalen.

Våra erfarenheter visar att det finns begränsningar för en likvärdig möjlighet för olika grupper att använda flyget för att ta sig utanför kommunen.

Tillgången till flyg är ytterst viktig för oss i Härjedalen. Vi har få valmöjligheter för transport till Arlanda, Stockholm för att stanna eller fortsätta vidare. Det finns ingen järnväg med tågförbindelse närmare än cirka elva mil. Buss är ett alternativ men den långa restiden gör att alternativet flyg är att föredra.

Vi är ett stort antal pensionärer (cirka 33 procent av innevånare i Härjedalens kommun) och andra grupper som kan ha någon form av funktionshinder – vi ser flyget som det enda alternativet för att resa ut från samhället.

De begränsningar som finns med den typ av flygplan som i dag trafikerar Sveg–Arlanda är att ta sig ur och i flygplanet. Typen av flygplan som är upphandlad tillåter inte ledsagning eller assistans för att ta sig ombord och avståndet mellan det nedersta trappsteget och marken är extra högt.

Resande känner sig inte trygga och får problem. Trappan har ”mjuk” ledstång och är smal, vilket blir problem för den som har krycka eller har visst problem med balans.

Till detta kommer resande som nyttjar rollator eller rullstol som inte alls kan nyttja den upphandlade flygtrafiken, vare sig Sveg–Arlanda eller Östersund–Umeå där vår regionsjukvård finns.

Vi förutsätter att vi i framtiden få möjlighet till en likvärdig möjlighet att resa med det trafikpliktade färdmedlet.

Det fanns en tid när ett större flygplan trafikerade sträckan Sveg–Arlanda, med bra service och där samtliga medborgare kunde nytta färdmedlet.

Vår uppfattning är att näringsliv, organisationer, turister, med flera, skulle se flyget som ännu attraktivare om samtliga medborgare kunde nyttja färdmedlet.

Som medborgare anser vi att likvärdighet och tillgänglighet är av största vikt. Det må gälla vård, omsorg, skola och annat i vårt land med långa avstånd.

Transportverket är en nyckelspelare i detta och vår förhoppning är att Sveg inom kort kan få tillgång till flygplan som är tillgängliga för alla som vill och behöver nyttja flyget.

Märit Eriksdotter, SPF Seniorerna

Axel Thunell, PRO

Ulla Britt Svensson, SKPF

Tommy Johansson, DHR

                                                                         

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel