Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Ungdomarna är idrottens viktigaste personer!

Det är bevisat att ungdomar mår bättre, både fysiskt och psykiskt, av att idrotta. Det är viktigt att föreningarna skapar de förutsättningar som krävs för att ungdomarna ska utvecklas på bästa möjliga sätt.

I dag pratas det om den dropout-problematik som finns inom idrotten – fler och fler ungdomar slutar idrotta i ung ålder.

I Jämtlands län tappar vi många ungdomar i tonåren, vilket vi själva kan relatera till. Två av oss i ungdomsrådet, spelande i olika lag, tappade intresset för fotboll för att våra röster inte blev hörda. Den ena för att det blev för seriöst och elitinriktat, medan den andra upplevde det för oseriöst och slappt på träningarna.

Hade föreningarna öppnat både öron och ögon hade de kunnat behålla oss båda. Fokus ska ligga på ungdomarnas vilja, deras vilja att lattja och träffa kompisar eller att satsa för att bli proffs.

Ungdomsrådet är en grupp med yngre personer som på riksnivå har uppgiften att göra ungdomarnas röst hörd och bidra med ett ungdomligt perspektiv i större beslut och på större möten som riksidrottsmötet.

Bra initiativ, kanske ni nu tänker, men lugn, så bra är det faktiskt inte. Ungdomsrådet på nationell nivå lades under 2017 ned med motiveringen att de ungdomliga perspektiven skulle integreras i de lokala föreningarna.

Problemet är bara att det är svårt för ungdomar att ta plats i styrelser som ofta domineras av medelålders män med otroligt starka åsikter.

Ännu svårare är det för ungdomarna att faktiskt ta en plats i specialförbunden och påverka på en regional nivå. Genom att lägga ner Ungdomsrådet nationellt, tog man alltså bort den enda vägen ungdomarna hade för att göra sig ordentligt hörda.

Vi ska satsa på ungdomarna, säger många, men vad gör man i stället? Ungdomarna tystas ner och möjligheten att påverka försvåras, samtidigt som man undrar varför ungdomar försvinner från idrotten.

Men än är det inte helt kört. Inom Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund har en grupp ungdomar fått stöd och resurser för att själva starta upp ett nytt regionalt Ungdomsråd.

Det finns oändligt många användningsområden för Ungdomsrådet, och att agera som bollplank mot föreningar, styrelser och specialförbund gällande idéer kring ungdomsverksamhet är ett ypperligt exempel.

Det finns hopp, och hoppet är vi som ligger bakom denna artikel. Ett fåtal yngre individer, taggade till tänderna och med viljan att förändra.

Men ensamma är vi inte starka, och vi behöver er hjälp att påverka. Vi vill att ni tar tillvara på de ungdomar ni har i just er förening.

Ta tillvara deras vilja, låt dem påverka och ge dem chansen att utvecklas och växa inom er förening, oavsett om det är som motionär, elitidrottare eller ledare.

Det är vår definition av att satsa på ungdomarna, nu är det er tur. Se till att inte glömma bort idrottens viktigaste personer.

Jämtland-Härjedalens Idrottsförbunds Ungdomsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel