Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: V: Bygg en ny gymnasieskola i Härjedalen!

Härjedalens framtid är våra barn. De är de som ska växa upp här, lära sig om livet, få en utbildning som ger dem jobb, vilja stanna kvar och bilda egna familjer så att livet fortsätter i Härjedalen. Får vi inte våra barn att vilja bosätta sig här så ser det rätt mörkt ut.

Härjedalens skolstruktur är inte längre anpassad efter det antal barn som föds. Svåra beslut måste våga tas. Våra skollokaler är många gamla och i stort behov av att rustas upp för att det i framtiden ska gå att bedriva verksamhet där. Vissa skolor är till och med i så dåligt skick att de bör rivas.

Ett sätt att få våra barn och unga att vilja stanna i Härjedalen är att erbjuda dem ett gymnasium med relevanta utbildningar och pedagogiska och tilltalande lokaler. Vi utvecklar gymnasiet med nya utbildningar men saknar lokaler anpassade till verksamheten.

Därför föreslår Vänsterpartiet att det omgående bör byggas en ny, ändamålsenlig gymnasieskola. En modern skola där framtidens härjedalingar känner att det är en självklarhet att studera.

Det skulle finnas många vinningar med en ny skola; här är bara några:

En gymnasieelev kostar kommunen över 100 000 per läsår oavsett var den studerar. Det är mycket bättre att de pengarna läggs i Härjedalen och inte betalas till kassan i en annan kommun.

I en ny byggnad skulle gymnasiet kunna samarbeta med utbildningar för vuxna så att våra resurser nyttjas bättre.

I dag spenderas stora summor pengar på kortsiktiga reparationer för att över huvud taget kunna vara i befintliga byggnader.

En attraktiv skola lockar fler ungdomar från andra delar av landet och kan vi några av dessa att stanna kvar efter utbildningen så är vinsten på den investeringen stor.

Listan kan göras längre. Men hur ska detta då bekostas, tänker ni som läser detta?

För det första så tror jag att vi måste sluta se det som en kostnad utan en investering för framtiden som kommer att betala tillbaka sig. Men visst det behövs pengar här och nu. Vi föreslår helt enkelt att kommunen lånar till denna satsning. Lånen bekostar vi med en liten skattehöjning som öronmärks just för detta ändamål.

Åke Remén, Vänsterpartiet Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel