Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: V: Härjedalingarna borde besparas dåliga beslut som genomförs på felaktiga sätt

I Härjedalens kommuns politiska ledning verkar det för tillfället råda en iver att göra fel. Visst, vi har en politisk majoritet och självklart har den rätten att fatta dåliga beslut. Detta är inget nytt när partier vars främsta ambitioner är att smörja privata företags kassor är inblandade i ett styre.

Det som dock härjedalingarna verkligen borde besparas ifrån är när dessa dåliga beslut samtidigt fattas och genomförs på felaktiga sätt. Här kommer bara några exempel på den senaste tidens stollerier.

Snöröjningen och vägunderhållet på enskilda vägar

Det må så vara att kommunens budget för vägunderhåll är för stor och att något behöver göras, men hur detta har hanterats är bedrövligt. I den utredningen som tjänstemännen gjorde angående överlåtandet av vägar kom de fram till att detta skulle kunna genomföras tidigast inom fem år och då stegvis. Detta bortser den sittande majoriteten ifrån och försöker genomföra beslutet på bara ett år vilket lett till fullkomlig kaos och oro ute bland kommunens invånare.

Från Vänsterpartiets sida vill vi om inte upphäva beslutet så åtminstone pausa överlämnandet, så att de berörda vägägarna får skälig tid på sig att ordna med omställningen att själva sköta väghållning.

Försäljningen av Mobacka

I fullmäktige fattades för några år sedan ett beslut om att bland annat Senioren i Sveg och Mobacka i Lillhärdal skulle ställas om till så kallade trygghetsboende för de gamla som behöver ett tryggare boende men inte är behov av en särboplats. Detta beslut står fortfarande kvar då inget beslut i fullmäktige tagit för att häva detta.

Att trots det lägga ut Mobacka till försäljning är ju aningen märkligt. Speciellt med tanke på att andelen gamla i denna kommun stadigt ökar och olika boendeformer för äldre kommer att behövas. 

Införandet av det så kallade hälsoschemat

Att kostnaderna inom den sociala verksamheten inom kommunen kraftigt behöver minskas är det ingen som kan blunda för, inte ens en vänsterpartist. Men att göra en så stor omställning som hälsoschemat har inneburit, utan dialog och stöd från de anställda, är dömt att misslyckas. Det har redan resulterat i stort missnöje och ökad stress samt sjukskrivning bland personalen inom vården.

Detta är faktorer som i framtiden kommer leda till motsatt effekt. Alltså ökade kostnader och svårighet att hitta personal som vill och orkar jobba inom vården.

Vill man lyckas med besparingar och effektiviseringar inom en så stor organisation som Härjedalens kommun faktiskt är, måste man börja underifrån. Med dialog hos de anställda, genom att förklara det ekonomiska läget och sedan lyssna på de anställdas förslag på förbättringar, då det är folket ute i den dagliga verksamheten som har störst inblick och ser vad olika beslut och åtgärder får för effekter eller konsekvenser.

Sedan får vi inte glömma att det är vård av människor vi sysslar med. Personer som ofta har arbetat ett helt liv och bidragit till att bygga upp denna kommun. Dessa har rätt till en värdig omsorg sina sista år i livet. Det går helt enkelt inte att dra in på kostnader oändligt.       

Vänsterpartiet Härjedalen genom Åke Remén 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel