Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: V: Om Härjedalens kommun ska utvecklas måste vi våga satsa

Om Härjedalens kommun ska kunna utvecklas måste man våga satsa. Det är en sådan fokus på att man ska spara så att det blir åt andra hållet, pengarna strömmar ut. Det här vill Vänsterpartiet göra för att en utveckling ska bli och vara möjlig:

Vård- och omsorg: Bygga ett helt nytt demensboende i tre våningar med en jättestor trädgård, maten ska lagas från grunden, inget halv- eller helfabrikat. I de olika våningarna ska man bedriva olika vårdformer.

Det ska finnas möjlighet att en anhörig ska kunna flytta med, om man har levt ett helt liv tillsammans, ska man få fortsätta att leva tillsammans.

Gör om demensboendena till att bedriva andra vårdformer som till exempel att låta dem som känner sig otrygga i sina stora hus och lägenheter få ett gemensamt boende. För att bryta trenden med den vård man bedriver på Senioren måste man låta yngre människor flytta in, kanske till och med barnfamiljer.

För att göra vårdyrket attraktivt måste man även där våga satsa, som till exempel sex timmars arbetsdag, få bestämma hur schemat ska se ut, inga delade turer, mer personal, jobba var tredje helg, bra lön som man kan leva på och det viktigaste – att bli sedd.

Skola och förskola: Bygg en ny gymnasieskola. Vi vet att man inte kan ha alla gymnasieprogram, de program som vi tycker ska finnas är vård- och omsorgsprogrammet, fordon, barnskötarutbildning, industri, yrkesförberedande och självklart de olika skidprogrammen som gör Svegs gymnasieskola unik.

Förskolan är en mycket viktig del i ett barns liv, det får inte vara för stora barngrupper så att ett barn försvinner utan blir sett. Kan man fånga upp ett barn tidigt så är det mycket värt senare. Utveckla en skola för alla! Vara rädd om den kompetens som finns så att lärare stannar kvar.

Bostäder: Bygg billiga hyresrätter så att även unga har råd att flytta till något eget, locka hit fler företag som kan bygga bostäder, finns det inte bostäder så kan inte företagen utvecklas.

Företag: Se till att kommunen köper in så mycket det bara går av företagen som finns i Härjedalen.

Samarbeta mer med företagen runt omkring i kommunen, kan ge ett exempel: Gör om sagoön till en äventyrsö, bygg linbanor och hängbroar och låt campingen driva den. Bygg en utomhusbassäng och en glassbar som man kan arrendera ut på sommaren.

Skapa Härjedalskortet, på det kortet ska det finnas olika rabatter till olika företag i hela kommunen. Locka hit Leos lekland, roligt för alla barnfamiljer och även turister.

Härjedalen är en underbar kommun att leva och bo i, därför vill vi i Vänsterpartiet ha en växande kommun, inte en avvecklande kommun, och en plats som man känner sig trygg att bo i.

För att detta ska kunna bli sant så måste vi se till att man samarbetar med varandra över partigränserna, annars är inte det här möjligt.

Jeannette Ek (V)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel