Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: V: Varför prioriterar inte det blågröna styret i Region JH den palliativa vården?

Under hösten har inte ens Storsjögläntan, som är ett specialiserat palliativt hemsjukvårdsteam som stöttar obotligt sjuka patienter i livets slutskede, varit förskonade från besparingsivern som råder inom Region JH.

Storsjögläntan har inte fått anställa sjuksköterskor för att kunna bedriva sin verksamhet fullt ut och har under hösten varit tvungna att säga nej till patienter som vill tillbringa sin sista tid i livet hemma.

Det är inte en billigare eller bättre lösning att allt fler ska tillbringa sin sista tid i livet på Östersunds sjukhus och det är inte värdigt Region JH som hittills legat i framkant i den palliativa vården i Sverige. Något har verkligen gått snett.

Palliativ vård är ett prioriterat vårdområde och ska prioriteras lika högt som vård av livshotande sjukdomar eller skador, vilket riksdagen har slagit fast. Tyvärr har det politiska blågröna styret i Region JH inte prioriterat den palliativa vården lika högt, vilket till viss del kan förklaras av att vård i livets slutskede inte generar någon kömiljard!

Trots att man nu annonserar efter en distriktssköterska och kurator till Storsjögläntan återstår fortfarande en vakanshållen sjukskötersketjänst som inte blir bemannad. Konsekvensen blir framför allt att funktionen av det palliativa konsultteamet haltar.

Det handlar framför allt om stödet till personal på och utanför sjukhuset så att de många palliativa patienterna som inte är anslutna till Storsjögläntan kan få ett så bra stöd och symtomlindring som möjligt.

Det är dags att de styrande blågröna politikerna i regionen förstår att den palliativa vården ingår i den vård som ska prioriteras högst. Man dör bara en gång!

Vänsterpartiets Regiongrupp

Elin Hoffner, Marie Svensson, Sonny Hoffman, Helena Åsasdotter Nord, Bo Danielsson, Hanne Krogfjord, Christine Brulin

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel