Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Våra barn längtar efter en vit jul" – pastor uppmanar föräldrar i Härjedalen avstå från alkohol

Julen är den svåraste helgen av alla för de som är utsatta för alkoholens konsekvenser. Notan för alkoholens skadeverkningar beräknas till 45 miljarder kronor per år i Sverige. Konsekvenserna drabbar oss alla på ett omfattande sätt.

I Sverige dör cirka 3 000 personer varje år till följd av olyckor. Cirka 30 procent av dessa är alkoholrelaterade. Trafikverket har gjort beräkningar som visar att det under varje timme görs 525 onyktra bilresor i Sverige. Det blir ungefär 15 000 onyktra bilresor per dag och 4,6 miljoner om året.

Av de som omkommer i trafiken har ungefär 20 procent otillåten mängd alkohol i blodet och varje år dödas ungefär 75 människor på grund av alkohol i trafiken. Årligen skadas mer än 1000 människor svårt i alkohol- och drogrelaterade trafikolyckor.

Den allra vanligaste typen av misshandel är alkoholrelaterad och sker på allmän plats. Under 2016 anmäldes omkring 88 600 misshandelsbrott i Sverige och av dem rörde omkring 23 700 personer under 17 år. Den anmälda misshandeln har ökat successivt fram till 2011 och de senaste tre åren har antalet ökat ytterligare.

320 000 barn i Sverige har under sin uppväxt farit illa av att någon av föräldrarna dricker alkohol. Drygt 20 procent av alla barn i Sverige, upp till 430 000 barn, har någon gång under uppväxten haft minst en förälder med alkoholproblem. Det är vart femte barn.

Antalet barn som möter julen med ångest, rädsla och djup olust på grund av föräldrars alkoholkonsumtion är alltså mycket stort. Barnen vet på förhand vilket innehåll föräldrarnas alkoholkonsumtion kommer att ge deras jul. De vet att de kommer att utsättas för våld, alltför ofta grovt våld.

Den bästa och finaste julklappen vi kan ge dessa barn är nyktra föräldrar.

Den 1 februari 2006 startade Strömsunds kommun kampanjen "Vit februari - berusad av livet”. Idén som många hakat på, har varit att under en månad visa både sig själv och sin närmaste omgivning hur bra en hel månad utan alkohol kan bli. Varför inte tänka likadant om julen? En jul utan alkohol kan bli den bästa julen någonsin.

Vi behöver alkoholfria zoner i vårt samhälle. Trafiken och arbetsplatsen är självklara sådana. Det borde vara lika självklart att skapa helt alkoholfria zoner runt våra barn. Den falska och ihåliga myt som skapats att alkohol hör ihop med fest borde helt slås sönder.

Min uppmaning till alla föräldrar i Härjedalen är att julen 2019 helt avstå från alkohol!

Kanske någon kommer att sakna alkoholen men definitivt kommer ingen att må dåligt av en vit jul. Du kanske också kommer att upptäcka en ny och djupare dimension i familjerelationerna när du har mental kapacitet att vara närvarande hos barnen och delta i deras julfirande. Inga förfärliga dagen efter upplevelser med huvudvärk och dåligt samvete.

Ingen kommer att må dåligt av en vit jul. Däremot blir det många, inte minst barn, som kommer att få se en av sina största drömmar gå i uppfyllelse; Att få fira jul med nyktra föräldrar.

Lars-Ivar Nilsson

Pastor i Härjedalens Pingstförsamling

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel