Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vem vågar bli anställd inom äldreomsorgen?

Vi har en äldreomsorg i Härjedalen som drastiskt har försämrats det senaste halvåret. Resurserna är inte anpassade till kraven, medarbetarna ges inte inflytande och delaktighet i sin arbetssituation.

Medarbetarna känner att möjligheterna att skapa den värdiga, meningsfulla och trygga tillvaron för de boende är långt ifrån tillräckliga. Med arbete var annan helg och därtill delade turer slits personalen effektivt ned till hopplöshet och håglöshet

En budget som går back leder till ytterligare nedskärningar av de människor som ska utföra insatserna – personalen. Bemanningstalen i Härjedalens kommun har i vissa fall sänkts med 30 procent. Ekvationen blir omöjlig och ren vilja räcker inte till.

LÄS MER:

Personalbrist i hemtjänsten och på Fjällsol gör att de äldre inte får den hjälp de behöver (17 mars)

Insändare: Personalen kan hemtjänsten bäst (10 mars)

Hotar med massuppsägning om det blir indragningar (2 mars)

Enligt rådande organisationsstruktur lyfter personalen dessa tydliga problem till sin närmaste chef och sedan uppåt i chefsledet. I stället för åtgärder skärs det ner lite till. Minuter som blir timmar.

Nedskärningar kräver en riskanalys, genomförs det? Nej, det struntar man i. Samma saker skulle synas där, alla vet att det ytterligare skulle medföra risker och uteblivna insatser.

Där man undantagsvis utför riskanalyser bedöms de inte av chefen. Sedan utförs ännu mer nedskärningar i form av ökade arbetsuppgifter.

Nu är riskanalysen i alla fall genomförd, även om den inte tas på allvar. För det är allt som räknas. Det som finns på papper – bockar i protokoll och statistik. En hopplöshet ligger som ett tungt lock över personalen. Ingen lyssnar.

Samtidigt har någon arbetsgrupp kommit fram till att nya arbetsuppgifter ska läggas på personalen utan att stärka upp bemanningen. Låt oss öka bördan lite till. Det innebär i praktiken att vi kommer ännu längre från kraven på en sund och säker arbetsmiljö.

Månne är allt detta ett syniskt spel med de anställdas hälsa för att ingen ska tycka att det av borgarna hett efterlängtade införandet av Lov kan försämra något?

Vi befinner oss i en återvändsgränd, men vem lyssnar? Vem vågar bli anställd inom äldreomsorgen i Härjedalens kommun?

Rikard Mattsson

ordförande Kommunal Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel