Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vi orkar inte fortsätta när köket nu stängs på Fjällglimten

För cirka två år sedan blev vi i styrelsen för Fjällglimtens minnesfond inbjudna till ett möte med Härjedalens kommun där man presenterade omorganisation av vårt äldreboende i Vemdalen. Då skulle det bli seniorboende med bland annat kock, värd och terapi.

Vi anade ugglor i mossen och kallade till ett stormöte. Det kom 150 personer! Där skulle kommunens ansvariga reda ut begreppen. De ansvariga var mycket dåligt förberedda och hade inga svar. Man efterlyste konsekvensanalys, ekonomisk analys och undrade hur det skulle gå för dem med särskilda behov som redan bodde där, med mera. Vi fick inga svar! Jo, ett; brist på pengar!

LT: Planer på obemannat äldreboende drog fullt hus (28 augusti 2015)

För ett par veckor sedan blev vi i fondstyrelsen inbjudna till möte igen. Då meddelade man bara att från och med 1 januari är Fjällglimten seniorboende.

Det innebär att vem som helst som vill hyra ett rum med pentry och dusch vänder sig till Härjegårdar. För detta behövs ingen bedömning av biståndshandläggare. Behöver man hjälp av hemtjänsten söker man det och då kommer personal till bostaden.

När Fjällglimten startade för 22 år sedan bildades ett kocklag för att alla måltider skulle lagas och serveras i matsalen. Detta för att få gemenskap och aptit.

Så var det i många år tills man kom på att kommunen själv skulle ansvara för huvudmålet. I dag betalar de boende 1 400 kronor per månad för detta, medan 1 100 för frukost, fika och kvällsmat betalas till kocklaget.

Allt detta tar man nu bort med ett pennstreck! I stället erbjuder man matlådor som levereras tre gånger per vecka! I gengäld ska man få välja på två rätter. Då gäller det att veta vad man är sugen på flera dagar i förväg. Och inte nog med det. Det är närodlat som gäller! Kommunens eget nötkött, potatis från orten och närodlad sik. Men de andra dagarna då?

Man stänger alltså köket på Fjällglimten och hemtjänstpersonalen delar ut matlådor och enligt uppgift så värmer någon dessa i mikron. Var och en äter på sitt rum. Så den gemenskap som byggts upp under många år är puts väck! Hur det ska gå för dem som inte har pentry på sitt rum finns inget svar på. Det var visst en fråga för Härjegårdar.

Det blir ingen heltidsbemanning på Fjällglimten. Vid frågan om hur personalen ska hinna serva alla fanns förstås inget svar.

Detta är en fråga för politikerna. Ingen partigrupp behöver känna sig mer utsatt än andra; det här har tagits fram av S, C och M.

Det man kan fundera över är hur skattepengarna används. Att byta chefer som så ofta görs i kommunen kostar stora pengar. Att arbeta och inte betala skatt i Härjedalen lurar oss skattebetalare men är lönsamt för den som sätter detta i system.

Sedan elva år finns Fjällglimtens minnesfond. Pengar som är tiggda, skänkta och från lotterier. De pengarna skulle användas för att sätta guldkant på tillvaron för de boende.

Otaliga är de dagar som vi engagerat oss. Vi har varit sex–tio personer som har bakat och lagat mat. Vi har ordnat med underhållning av alla de slag. Vi har haft fester med surströmming och flötgtröt. Vi har haft sommarfester, julfester, födelsedagskalas och nobelfester.

Vi har satsat mer än 300 000 kronor för att livet skulle kännas roligare för de boende. Det har varit uppskattat! Utan stimulans – inget liv! Ska verkligen våra gamla tyna bort?

Nu stängs köket och vi har inte lust eller ork att fortsätta. Glädjen försvann.

Britt Gruving Fjellner, Göran Mann, Åke Nilsson

styrelsen för Fjällglimtens Minnesfond och kocklag

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel