Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Avtalet om sophanteringen måste följas!

Annons

Vid kommunfullmäktiges sammanträde 12 juni beslöt man att avvisa kommunstyrelsens förslag att avvisa mitt medborgarförslag, som går ut på att ombesörja vår sophantering med individuella sopkärl med tömning framför fastigheterna.

Ärendet gick till omröstning som resulterade med fördel för fullmäktige. Det tyckte dock de borgerliga inte alls om, vilkas febrila besök till talarstolen entydigt visade.

Det är mycket märkligt med vilka konstiga och urlöjliga argument kommunstyrelsen kom med för att förhindra denna tömning vid fastigheten.

Som anledning nämns bland annat de två korta backar i området som anses vara för branta, sedan kommer man med att vägarna är för smala, därefter att vägarna inte håller för trycket, och sedan att vägen inte är dimensionerad för dagens moderna sopbilar, som ökade till att vägarna inte är farbara.

Allt är absolut nonsens, då allt detta trams effektivt motbevisats! Inte med ett enda ord nämns dock att kommunen varken följer lag eller avtal och därmed har begått nästan 70 lag- och avtalsbrott.

I avtalet står det klar och tydligt följande:

1. Fordon och utrustning ska anpassas till de lokala förhållanden som råder i hämtningsområdet avseende framkomlighet, vägarnas bärighet och hämtningsformer.

2. Fordonen ska vara anpassade för vägnätet i Härjedalens kommun.

3. Fordonen ska inte vara tyngre än vad som svarar mot vägnätets bärighet och beskaffenhet i övrigt eller på annat sätt vara olämpliga för avfallshämtning.

4. Kända problem i form av smala vägar, problem med vändning och/eller branta backar finns på flera ställen. Entreprenören har att ta hänsyns till detta vid val av fordon. Viss insamling kan kräva specialfordon med särskild utrustning.

Det är obegripligt hur kommunstyrelsen hela tiden kan komma med sina konstiga påhitt, i stället för att hålla sig till fakta och sanningen och värna om invånarnas rättigheter!

Varför vilseleder man folk? Våra frågor om varför kommunstyrelsen inte nämner och håller sig till avtalet och lagen besvaras inte. Man vägrar envist att lyssna och acceptera våra otaliga bevis och har därmed själv ställt till med allt elände kring vår sophantering.

Varför talar man inte om för invånarna vad som verkligen har hänt? Är denna information hemligstämplad? Finns det inte längre någon moral?

Nu får det vara nog med allt detta elände. Det finns endast två alternativ: antingen sluta snacka skit, lyssna och följa avtalet och lagen, eller avgå. Fler alternativ finns inte!

Horst Kuehne

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons