Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Oväntat och ologiskt stopp i arbetet med nyckelbiotoper

Annons

Herman Sundqvist, generaldirektör för Skogsstyrelsen (SKS), vill göra en ”paus” i bildandet av nyckelbiotoper i de stora kommunerna längs fjällkedjan, inklusive Härjedalen. Det är en attack mot naturvården i dessa trakter.

DN Debatt: Vi pausar inventeringen av nyckelbiotoper i nordväst (9 mars)

Vi besökte 2015 många avverkningsanmälda skogsområden i den västra delen av Härjedalen. Nästan alla hade höga naturvärden, till exempel gamla träd, död ved och rödlistade arter, och borde ha klassats som nyckelbiotoper enligt SKS regelverk.

De var inte klassade, förmodligen mest på grund av resursbrist inom SKS. Vi uppmanade naturligtvis SKS till skärpning och förordade att alla dessa skogsområden skulle lämnas ohuggna.

Om SKS har hunnit göra något åt dessa ärenden vet vi inte. Den bild vi såg då, 2015, var emellertid att SKS är en myndighet som har stora svårigheter att genomföra sitt naturvårdande uppdrag

I detta trängda läge väljer Herman Sundqvist att ”pausa” nyckelbiotopsinventeringarna, alltså att inte göra dem. Det är ungefär lika smart som om chefen för Bilprovningen skulle upptäcka att de flesta bilar är för farliga att köra med och då upphör med all bilprovning, och godkänner alla bilar.

Herman Sundqvist satte tillsammans med generaldirektören för Naturvårdsverket, Björn Risinger, 1 februari sitt namn under den ambitiösa "Nationella strategien för formellt skydd av skog".

Målet är där att betydande ytterligare skogsarelaer ska undantas från avverkning. Efter tidigare samarbetssvårigheter mellan verkscheferna såg vi detta som ett positivt tecken, att naturvården i skogen äntligen skulle få en högre status.

Herman Sundqvists ”paus” i nyckelbiotopsarbetet kommer nu både oväntat och ologiskt. Nu ökar risken för att de sista oskyddade naturskogarna med hotade arter i Härjedalen försvinner.

Forskningsresan i Naturvårdens Utmarker

Anders Delin, Håkan Thenander, Ingrid Waldenström, Monica Svensson, Göran Rönning, Bengt Warensjö, Amanda Tas, Bo Karlsson, Mia Vävare, Maria Danvind, Per-Gunnar Jacobsson, Klas Ancker

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons