Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: S: Vi måste tänka långsiktigt och övergripande om flyktingboenden

Annons

I dag finns boenden för ensamkommande flyktingbarn i Härjedalens kommun i Sveg (tre), Hede (ett) och Ytterhogdal (ett). Av dem är det endast boendet i Ytterhogdal som är byggt med syftet från början, att vara ett boende för ensamkommande barn. Övriga är lägenheter som är ombyggda för att passa för ändamålet.

Antalet flyktingar som kommer till Sverige i dag är få jämfört med hur det har varit de senaste åren. Detta gäller också de ensamkommande barnen.

I kommunen måste vi anpassa oss efter omvärlden. Det innebär att en omstrukturering av boendena måste ske.

Boendet i Ytterhogdal har det längsta avtalet, till i slutet av september 2020. Det innebär att om vi tömmer boendet och inte kan hitta en alternativ lösning så kommer det att finnas en hög kostnad för kommunen som inte är till någon nytta.

Avtalen för de andra boendena går ut den sista december 2018 – nästan två år tidigare.

Vi socialdemokrater i Ytterhogdal anser att vi ska använda våra skattemedel på det mest optimala sättet, det vill säga minska kostnaderna genom att behålla boendet i Ytterhogdal så länge som möjligt.

Det gör man genom att låta de ensamkommande barnen som finns där bo kvar så länge som möjligt och sedan göra om boendet till ett så kallat stödboende.

Övriga boenden som inte behövs för kommande stödboenden kan återanpassas till vanliga små lägenheter, som vi har brist på i kommunen. Det är många ungdomar som går på gymnasiet, har arbeten eller helt enkelt vill flytta hemifrån som behöver små lägenheter.

Det är dags att lyfta blicken och se övergripande och framför allt mer långsiktigt på hela kommunens verksamhet.

Det är vi folkvalda politiker som har yttersta ansvaret för verksamheten och det är vi som ska tala om vad som ska göras. Tjänstemannaorganisationen är den som ska verkställa besluten och säga hur.

I det här fallet är beslut ännu inte taget angående vad som ska göras. Det beslutet tas 23 maj i socialnämnden.

Vi skulle vinna mycket på att tänka mer övergripande och långsiktigt:

• behålla boendet i Ytterhogdal så länge som möjligt och sedan göra om det till stödboende

• friställa boenden i Sveg och återanpassa dem till lägenheter för ungdomar för att täcka en del av det stora behovet som finns

Solveig Haugen (S)

Anna-Lena Andersson (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons