Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Svar: Hede stöttas av biblioteket i Sveg

/

Annons

Svar på öppet brev om biblioteket i Hede:

Vi är tacksamma över det engagemang som nu visas kring kommunens biblioteksverksamhet.

Insändare: Öppet brev om biblioteket i Hede (27 februari)

Med anledning av oron vill vi ge en tydligare bild av situationen för biblioteksenheten i Hede. Samma information har tidigare delgivits media och andra intressenter.

Det politiska beslutet om neddragning med en heltidstjänst kom innan bibliotekarien i Hede valde att sluta. Efter politiska beslut ska verksamheten lösa situationer som uppstår, och övertalighet ska i möjligaste mån lösas utan varsel eller omplacering av personal.

Neddragningen på biblioteket i Hede blir 0,50 procent i och med att verksamheten väljer att omfördela resurser från Sveg till Hede. Det görs för att öppettider och utbud ska kunna vara oförändrade i Hede trots neddragningen av verksamhetsbudgeten.

Härjedalens huvudbibliotek, med 4,5 tjänster, har alla olika kommunövergripande arbetsuppgifter, men med det gemensamma att deras administrativa arbete görs för alla biblioteksenheter.

Vi anser att det är av största vikt, särskilt i hårt slimmade verksamheter, att se bortom våra ortgränser i hur vi arbetar. Vi måste se helheten i ett större sammanhang så att vi på bästa sätt samverkar med de resurser vi har.

Därför kommer besparingen att bära med sig ett större stöd än tidigare från huvudbiblioteket i Sveg till enheten i Hede.

Av nuvarande bemanning av biblioteket i Hede utgörs 25 procent av utbildade bibliotekarier från Sveg. Arbetsuppgifterna är bland annat:

• Inläsning av listor, urval samt all inköp av alla typer av media

• All katalogisering, både vad gäller barn- som vuxenmedia

• Alla fjärrlån och reservationer

• CD-slipning

• Kravhantering

• Etikettering och märkning

• Marknadsföring

För att neddragningen inte ska bli märkbart kännbar omfördelar vi dessutom statliga projektmedel från Sveg till Hede.

Barnbibliotekarien kommer i och med denna förändring i större omfattning än tidigare besöka Hede för att "fylla på" med fördjupade specialkunskaper, hålla i bokprat etcetera. Skolan och skolans personal har fått informationen att de kan boka in kommunens barnbibliotekarie vid behov. Skolan har dessutom tillgång till biblioteket på dygnets alla timmar.

Insändaren nämner att det nu är slut med aktiviteter på dag- och kvällstid. Sanningen är att aktiviteter och öppettider kommer att vara oförändrade i Hede. Bokcirklar, pecha-kucha etcetera förutsätter dock att ortsborna fortsätter engagera sig och sluter upp.

Patrik Byström

kulturchef

Gunnar Hedin

ordförande Nbfk

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons