Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Vår ungdomsgeneration får betala

/

Förra veckan presenterade regeringen sin vårbudget. Löftessvek och höjda bidrag ska finansieras av vår ungdomsgeneration. Färre unga kommer kunna bli självständiga, stå på egna ben, uppfylla vardagsdrömmar och få råd med hyran när ungdomsskatten tredubblas. I Jämtland hotas 648 ungdomsjobb, varav 63 ungdomsjobb i Härjedalen.

Annons

I vårbudgeten har regeringen dammat av precis den politik som fick ungdomsarbetslösheten att skjuta i höjden. Höjda bidrag, tillfälliga garantier och åtgärder istället för långsiktiga satsningar på jobb och företagande. 

Ska ungdomsarbetslösheten kunna tryckas tillbaka måste arbetsmarknaden moderniseras. Kostnaderna för att anställa behöver sänkas, första jobbet och jobb med små inkomster behöver bli mer lönsamma. Arbetsmarknadslagstiftningen behöver sluta diskriminera unga och istället uppmuntra fler arbetsgivare att våga anställa. Inget av detta finns i regeringens budget.

Istället för att göra det lättare att anställa ungdomar så chockbeskattas småföretagen vilket direkt slår mot de unga anställda. Den jobbsatsning på 1,5 miljarder kronor regeringen pratar om är en bluff. Bara höjningen av arbetsgivaravgifterna innebär en skattehöjning på 16 miljarder för småföretagen. Att ta 16 miljarder med ena handen och ge 1,5 miljard med andra är inte en satsning. Med den tredubblade ungdomsskatten blir det nära två månadslöner dyrare per år att anställa unga. Nära 20 000 unga kommer att förlora sina jobb och bara i Härjedalens kommun hotas 63 ungdomar att bli arbetslösa.

Lägg där till sänkningen av RUT och ROT. Två frågor som Socialdemokraterna och Miljöpartiet lovade att behålla respektive vidareutveckla. RUT har skapat tusentals nya jobb, framför allt på landsbygden. Det är för Birgitta, 78 år, som på ålderns höst behöver hjälp med fönsterputsning och golvboning som RUT har gjort störst skillnad. ROT-avdragets sänkning kommer återigen göra vita jobb svarta, och när intäkterna för ett företag minskar i den storleken kommer det innebära varsel.

Med tredubblade anställningskostnader, sänkt RUT och ROT kommer färre unga att kunna bli självständiga, få jobb, uppfylla vardagsdrömmar och få råd med en hyra. Vår ungdomsgeneration kommer att bli en förlorad generation med regeringens politik. 

Victor Ericsson (M)

Oppositionsråd Härjedalens kommun

Saila Quicklund (M)

Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons