Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Dags för renässans när det gäller vindkraften!

/

Annons

På medeltiden styrde kyrkan i mångt och mycket vad man fick tycka och tänka. Det var en hämsko på forskningen där opassande tankar kunde leda till att man blev bränd på bål. I dag måste man vara politiskt korrekt, inte bara för att bli accepterad av samhället i stort utan också bland kollegor om man är forskare.

Ett exempel ur verklighetens Sverige. För ett par år sedan skrev ett par läkare en debattartikel där man varnade för hälsorisker i samband med vindkraftsparker. Genast reagerade det etablerade samhället genom att tre av Naturvårdsverket anlitade forskare sablade ner debattartikeln och förklarade att det handlade om inbillningssjuka. Dessutom fick en företrädare för vindkraftsindustrin in en ledare på samma tema i Expressen/GT. Redan innan dessa invändningar formulerades fanns forskning publicerad i USA, som gav stöd till de båda läkarnas varning. Försök att i debattform påtala att det bevisligen finns hälsorisker och att Naturvårdsverket försöker mörka fakta, möts av kalla handen i massmedia. Det är inte politiskt korrekt i ett Sverige där politikerna bestämt att vi skall storsatsa på vindkraft.

Vart har det fria ordet tagit vägen? Dags att vädra och spränga åsiktskorridorer. En pånyttfödelse av vårt fria tänkande behövs annars hämmar vi alla framstegsmöjligheter.

Härje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons