Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Fler tallar på fjället resultat av klimatförändringen?

/

Annons

Naturen är föränderlig och vi människor fascineras av de olika årstidernas skiftningar men nu har något skrämmande dykt upp. I havsbandet och vid trädgränsen i fjället är ändringarna i växtlighet och djurliv lättast att se och uppleva.

Jag har tillbringat många dagar i fjällområdet, som kallas Anderssjökölen på kartan, och är beläget mellan Bruksvallarna och Hamra/Tänndalen i västra Härjedalen. I ca 30 år har enstaka tallplantor vuxit upp till nu en höjd på ca 7 m. Tallarna självföryngrade sig under åren 1985 – 1990 och sommaren 2007 kom en så kraftig tillväxt på höjden som 50 cm. De här tallarna växer på 930 m över havet och är ännu endast enstaka, ca 50 stycken. Fröerna måste ha färdats ca 5 km från sin modertall då ingen tall finns närmare än så.

Tillväxt på 50 cm på höjden är imponerande även om tallen växer långt ner i Härjedalen och därmed så mycket mer här uppe på kalfjället. Är det klimatförändringarna som ställer till det eller är det en av naturens nycker. Vi vet att för några 1000 år sedan växte det tallskog på Flatruet i Härjedalen, är det något liknande som nu händer.

Jag tycker det är skrämmande om Anderssjökölen skulle beskogas av tall inom 50 år. De tallar som nu växer här är i år full av kott och därmed kan föryngring i större skala starta upp. De här tallarna måste hota orkidéer och andra växter som finns i Hamra Naturreservat, men även visst djurliv.

Kan stora områden på fjällhedarna bli tallskog?

Nils W Nilsson.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons