Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lantisar och norrlänningar är smartare än 08:or

/

Annons

Har Skolverket anpassat läroplanerna för olika delar av Sverige? Under min studietid i Uppsala har jag lagt märke till att det finns en slags nonchalans bland 08:orna gentemot övriga Sverige, specifikt mindre orter på ”landet” och ”Norrland” Det är nästan som att det anses lite coolt att inte veta något om Sverige och ha noll koll på det som utgör cirka 60 procent av Sveriges yta. ”Man talar om uppåt 500 miljoner tv-tittare runtom i världen, och då ser ju de våra svenska fjäll och vår vinter även om vi inte har så jättemycket snö just nu” sa moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra då hon var i Falun under skid-VM 2015. Det känns ganska ironiskt och talande att partiledaren för Sveriges näst största parti felaktigt menar att Falun tillhör fjällen. Enligt mitt tycke är det oerhört viktigt och nödvändigt att ha generella kunskaper om sitt land. Att kunna någorlunda peka ut Kiruna, Hudiksvall och Smygehuk på kartan ser jag som grundläggande för att minska fördomar och bredda kunskapen.

Detta bristande intresse för övriga Sverige är oroväckande och provocerande för någon som inte kommer från Stockholm. Att det är huvudstaden som betyder något blir man snabbt varse. ”Blir det Stockholm efter studierna nu då?” är en ständig fråga jag får. Absolut, Stockholm är Sveriges största stad som möjliggör att många får en inkomst varje månad men det förutsätter inte att det måste vara normen för var man vill bo när det är dags att bli vuxen på riktigt.

Att enbart veta var Åre och möjligtvis Visby ligger, och inte bry sig ett skvatt om övriga landet, bidrar till en ytterligare splittrad nation. Det gamla vanliga, stad mot landsbygd. Däremot har jag träffat många studenter från andra delar av landet som har betydligt bättre koll på Sverige och oftast vet eller kan på ungefär orientera sig på kartan när jag berättar var jag kommer ifrån. Av Stockholmare får jag oftast höra ”Vad sa du att det hette? Nä, ingen aning. Vad gör man där?” Detta bristande intresse för övriga Sverige ser jag, tvärtemot de själva, som något negativt och fult. Att se ner på landsbygd och ”Norrland” hjälper ingen, särskilt inte Sverige i strävan efter ett enat land och målet om att hela landet ska leva. Att leva på landsbygden är inte samma sak som att bo i en storstad. Det vet alla.

Men det många verkar missa är att behoven skiljer sig åt. Om Stockholmarna vore mer upplysta kring hur mycket bil vi måste åka så skulle antagligen bensinskatten sänkas på landsbygden. I dagens samhälle är det nästan ”pinsamt” att komma ifrån Härjedalen då det ligger 45 mil från Stockholm. Jag upplever ibland att de skäms å mina vägnar för mitt ursprung, de menar ”Vad gör man där?” Förmodligen bara en massa bonnläppar som kör runt och dricker Skogsstjärnan i sina Volvo-bilar. Men om 08:orna skulle få upp ögonen för resten av detta land så skulle de kanske inte vara lika nedlåtande. Storslagen natur, ett stilla lugn och massor med möjligheter.

En kompis till mig fick en rejäl ögonöppnare under besöket i Härjedalen förra veckan. ”Wow, det är ju här man skulle ha bott, vilken natur och vad många roliga saker man kan göra” Där och då åt han upp sina förutfattade meningar om det tråkiga “Norrland” Varför är det så här? Varför har vi från landet och ”Norrland” bättre koll på Sverige som helhet än storstadsbor? Är det så att skolverket verkligen har olika läroplaner för olika orter? Vissa kanske menar att de i städerna ”inte behöver ha koll för att de bor i en storstad som allt centreras i kring” Visst kan det ligga något i det, men enligt mig behövs det till en attitydförändring så for som möjligt. Annars riskerar vi sitta där i framtiden som några ytliga Paradise hotel - barbiedockor från Stureplan som inte ens kan placera ut Sverige på en världskarta.

Stockholmsfödda Anna Kinberg Batra uttryckte 1998 att ”stockholmare är smartare än lantisar” Man kan ju fråga sig vilka som är insnöade egentligen?

Innan 08:orna har hittat GPS:en och läst på kommer jag dumförklara alla som inte vet var Sveg ligger. Under tiden hinner jag förmodligen ta skotern till Ica.

Frida Mattsson Wallin

Håller du med? Vill du skriva en insändare eller debattartikel i ämnet så klicka här och skicka in direkt till oss på LT! Glöm inte att referera till vilket ämne det är du har åsikter om.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons