Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Replik: Frågan om flygplats är redan utredd

Annons

När det gäller flygplatsfrågan har Svegs Företags- och Utvecklingsförening (SFU) och Destination Sveg en klar linje.

Vi anser att frågan redan är utredd och att fakta finns för att fortsättningsvis utveckla näringslivet i Härjedalen, med befintlig flygplats i Sveg som en del i detta.

Satsa rätt, satsa på Härjedalen Sveg Airport (12 augusti)

Andra alternativ till flygplatsen i Sveg måste utredas (16 augusti)

Samarbeta om flyget i stället för att splittra (21 augusti)

Härjedalens flygplats finns i Sveg och är den enda flygplats i Härjedalen som har tillstånd utfärdat från Transportstyrelsen för att bedriva flygplatsverksamhet.

Flygplatsen uppfyller även gällande krav för trafikplikt. Den skapar tillgänglighet för oss härjedalingar och har stor betydelse när det kommer till att bedriva studier, politiska uppdrag, utveckla näringslivet med mera.

Härjedalen kan inte ha två flygplatser med trafikplikt.

Här faller för oss utredningen och den tänkta kompletteringen, då det är ett beställningsjobb från endast en bransch och två destinationer.

Vi vill inte riskera trafikplikten och Transportstyrelsens tillstånd endast för att gynna besöksnäringen. Därför anser vi att det är av yttersta vikt att behålla och utveckla befintlig flygplats i Sveg.

Önskan om insats av kommunen till befintlig utredning för kompletteringar handlar om att ge utredningen legitimitet, genom ett godkännande av kommunen. Ska stora hållbara infrastruktursatsningar utredas ska det göras på noga grunder.

Därför vill vi:

• Fortsätta utveckla Härjedalens näringsliv tillsammans med ledning på Härjedalen Sveg Airport, övriga destinationer och näringsliv.

• Utveckla infrastrukturen för ett hållbart Härjedalen, genom att satsa på vägar, Inlandsbanan och laddstationer i stället för att ersätta en fungerande flygplats.

• Att kommunen poängterar och förtydligar flygplatsens dokumenterade målsättningar. Och utifrån det inte ger stöd ekonomiskt till komplettering av utredning.

SFU och Destination Sveg är övertygade om att samarbete bidrar till hela Härjedalens utveckling.

Med hopp om ett ännu bättre Härjedalen, både för invånare och besökare.

Arne Duberg

ordförande SFU, Svegs Företags- och Utvecklingsförening

Niklas Ohlson

destinationschef Destination Sveg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons