Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Vi behöver bli fler i länet

/

Annons

Förra året sökte över 160 000 personer asyl i Sverige. Av dem är 35 000 ensamkommande barn. Varje barn har sina egna förutsättningar och unika historia med sig. Vi vill ge dessa barn möjlighet att vara trygga och kunna förverkliga sina mål.

Samtidigt ska vi ta ansvar för att inte tappa bort andra barn som har behov här och nu.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som är den myndighet som har ansvar för krishantering har larmat och berättar i sina rapporter om ett system i gungning. Dessutom uppmärksammar Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ärenden som inte tas om hand i tid och placeringar som fördröjs. Det kan betyda att barn utsätts för riskfyllda situationer. Våra system ska hålla för såväl barn på flykt som andra barn och välfärden i övrigt.

Regeringen har gjort stora satsningar för att stärka välfärden och solidariteten, som till exempel fria mediciner och glasögon för barn, och från 2017 införs gratis sjukvård för personer över 85 år. För första gången har det gjorts en direkt förstärkning av sociala barn- och ungdomsvården, en miljard över fyra år.

Dessutom har vi inlett den största satsningen någonsin på att öka antalet anställda inom äldreomsorgen. Förutom dessa exempel på riktade satsningar, innebar flyktingöverenskommelsen med oppositionen ytterligare 10 miljarder till kommunsektorn. För Region Jämtland Härjedalen innebär det 29,3 miljoner kronor. För kommunerna hos oss, till exempel Härjedalen 15,3 mkr, Östersund 40,7 mkr, Strömsund 30,2 mkr. Allt detta tillskott ska på olika sätt stärka etableringen av de nyanlända. Vi behöver fler invånare i vårt län.

Det finns ett stort folkligt engagemang för att bidra och hjälpa till att ta hand om våra nya svenskar. Därför har socialstyrelsen fått i uppdrag att ta fram information om familjehem, gode män och andra frivilliguppdrag. Idrottsrörelsen och övriga civilsamhället gör stora och viktiga insatser för integration.

Socialtjänsten är en verksamhet som under lång tid varit hårt belastad. Det är tydligt att den stora flyktingströmmen har inneburit ytterligare stort tryck på den sociala barn- och ungdomsvården som nu behöver tid och möjlighet för återhämtning. Men, samtidigt är det också tydligt att ljuset har riktats mot en sektor i samhället som vi väntar oss ska fungera men sällan diskuterar. Att se möjligheter i detta och att lyssna till alla kompetenta medarbetare och till de barn det gäller är den bästa vägen framåt. Barns bästa är en av regeringens och socialdemokratins främsta prioriteter och därför bör vi nu ta chansen att förbättra det som tidigare inte fungerat tillräckligt bra.

Åsa Regnér (S)

Barn-, äldre och jämställdhetsminister

Ann-Marie Johansson (S)

Ordförande regionstyrelsen Region Jämtland Härjedalen

Anna-Lena Andersson (S)

Ordförande socialnämnden Härjedalens kommun

Björn Sandahl (S)

Ordförande socialnämnden Östersunds kommun

Karin Näsmark (S)

Ordförande socialnämnden Strömsunds kommun

Har du något att säga? Vill du skriva en insändare eller debattartikel i ämnet så klicka här och skicka in direkt till oss på LT! Glöm inte att referera till vilket ämne det är du har åsikter om.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons