Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demenssjuksköterska rekryteras i Härjedalen

/
  • Det nya samarbetet ska hjälpa demenssjuka i Härjedalen. En specialistsjuksköterska kommer jobba både för Härjedalens kommun och för hälsocentralen i Sveg.
  • Anna-Lena Andersson, ordförande i socialnämnden.
  • Denise Wallén är chef för socialförvaltningen i Härjedalen.

Härjedalens kommun och Region Jämtland Härjedalen startar unikt samarbete. De ska rekrytera en sjuksköterska som ska fungera som en hjälpande hand för demenssjuka i kommunen.

Annons

– Vi har haft träffar med Region Jämtland Härjedalen, och man kan säga att det här är frukten av det problemområde vi ser. I stället för att konkurrera med varandra så rekryterar vi, säger Anna-Lena Andersson (S) chef för socialnämnden.

Det här samarbetet är unikt och behovet har funnits från bådas sidor. Sjuksköterskan ska vara anställd hos Härjedalens kommun men även arbeta för hälsocentralen i Sveg. Sjuksköterskan ska vara specialiserad på att hjälpa demenssjuka personer och deras anhöriga.

– Vi provar ett nytt grepp. Den här tjänsten ska fungera som en sammanhållande länk mellan primärvård och kommun. Personen kommer ha två uppdragstagare och arbeta mot enskilda individer, anhöriga och personal både i hemmet och inom vården, säger Denise Wallén, chef för socialförvaltningen.

Det är redan ansträngt när det kommer till rekryteringen av sjuksköterskor, med den här tjänsten hoppas de kunna locka fler till att söka.

– Jag tror att det kan se olika ut i olika kommuner och då måste vi prova oss fram för att hitta en modell som passar oss här där det är långa avstånd. Det är problem med att rekrytera sjuksköterskor, vi måste hitta egna lösningar och då kanske man måste ha nya tjänster som lockar, säger Anna-Lena Andersson.

Varför satsar ni på en hel tjänst i stället för utbildning?

– Utbildning är viktigt men motsätter inte att det även finns en person med specialkompetens inom området. Kognitiv svikt ökar och det är viktigt att de här personerna får en rätt och samordnad hjälp, säger Denise Wallén.

Hur mycket kommer tjänsten kosta kommunen?

– Det vet jag inte exakt i dagsläget, men vi delar den här sjukskötersketjänsten med primärvården. Sjuksköterskor måste vi ha oavsett och jag kan inte se att det blir en ökad kostnad jämfört med en vanlig tjänst som sjuksköterskan.  Vi hoppas och tror att vi skapar en attraktiv tjänst samtidigt som vi får samordningsvinster och höjer kvaliteten för de demenssjuka, säger Denise Wallén.

Under utredningar är tanken att sjuksköterskan ska hjälpa till att förmedla information till anhöriga. När utredningen är klar ska sköterskan finnas som fortsatt stöd.

Annons