Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det betraktas som ett svartbygge"

/
  • Tommy Eklund fick en otrevlig överraskning häromdagen.
  • Tommy Eklund har placerat ut blomkrukor för att skärma av sin tomt.

Tommy Eklund i Hede fick en präktig överraskning häromdagen.
En återvinningsstation har ställts upp mitt emot hans hus.
– De har uppfört det olovligt så att säga, säger Mikael Lunnehed, bygginspektör på Härjedalens kommun.

Annons

Förpacknings- och tidningsinsamlingen,Fti, sköter återvinningsstationer över hela Sverige. Nu har man flyttat återvinningsstationen vid Hede Idrottsplats till en plats bakom Preem på Norrhede.

Det har gjort Tommy Eklund, som bor granne till macken, fly förbaskad. Återvinningscontainrarna står nämligen mitt emot hans tomt och inte på något inhägnat område.

– Det är ingen som har nämnt det för mig innan man ställde dem här. Det måste man väl göra om man ska få bygglov, säger Tommy Eklund och visar upp en detaljplan över området som visar att där återvinningscontainrarna står för tillfället så är det vanlig villatomt.

Hasse Persson som äger Preemmacken säger att han fick frågan från Fti om det var okej att de ställde upp containrarna bakom hans mack.

– Man får inget betalt. Däremot är det bra att det finns. Det har inte funnits något på Norrhede tidigare. Alla grannar säger att de tycker att det är bra och att de kan ta med sig soporna när de går ut och går, intygar han.

Men inte Tommy Eklund.

– Jag försökte förklara för honom att det här är en provisorisk lösning. De ska flyttas närmare macken. Det ska dessutom upp ett staket eller ett plank så han slipper se dem, säger Hasse Persson som även uppger att Fti meddelat att de sökt bygglov.

Men det stämmer inte enligt Mikael Lunnehed, bygginspektör på kommunen.

– Nej. Jag kan inte se något i systemet när jag söker på fastigheten, säger han.

Det behövs ett bygglov för att en återvinningsstation ska stå uppe.

Vad kan det bli för konsekvenser om man inte har det?

– Det betraktas som ett svartbygge. Och då kan det bli rättelse och man måste ta bort det. Sedan kan man alltid söka bygglov i efterhand. Men det finns inga garantier för att man då får godkänt, säger Lunnehed.

Tidningen Härjedalen söker Fti:s regionansvarige Mia Steinbach.

Annons