Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det totala eldningsförbudet – vad man får och inte får göra

Det råder sedan klockan 12.00 på lördagen och tillsvidare totalt eldningsförbud i länet. Detta då Länsstyrelsen i samråd med Räddningstjänsten anser att brandrisken är så pass hög i Jämtlands län, att det behövs ett totalt förbud mot eldande utomhus.

På grund av den höga brandrisken i skog och mark har Länsstyrelsen i Jämtlands län beslutat om totalt eldningsförbud i hela länet. Förbudet omfattar all eldning utomhus, inklusive grillning på egen tomt. Förbudet omfattar även gasolbrännare, trangiakök och liknande med öppen låga.

Bedömningen av eldningsförbud är gjord utifrån SMHI:s prognosunderlag och i samråd med länets räddningstjänster och innebär att alla former av öppen eld i skog och mark är förbjuden.

För kännedom så kan Länsstyrelsen inte förbjuda rökning eller försäljning av grillkol och annat grillrelaterat. Den som bryter mot eldningsförbudet bryter mot lagen om skydd mot olyckor – ett brott som straffas med dagsböter. Om elden däremot sprider sig gör man sig skyldig till allmänfarlig vårdslöshet som kan straffas med böter eller fängelse. I vissa fall kan det betraktas som grov allmänfarlig vårdslöshet. Då blir straffet fängelse, i upp till två år.