Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drogförebyggande arbete gör att färre ungdomar dricker sig berusade

/
  • Agneta Roberts är nöjd med resultaten av det förebyggande arbetet inom alkohol, narkotika, dopning och tobak i Härjedalen.   – Vi har fått fram bra resultat tack vare sunda ungdomar och gott samarbete med skolan, polisen, kyrkan och fritidsgårdarna.

Kommunens samordnare för alkohol, narkotika, dopning och tobak Agneta Roberts är nöjd. Hon ser goda resultat av det förebyggande arbetet med att minska ungdomars användning av tobak och alkohol som hon jobbat intensivt med under flera år.

Annons

Från 2012 till 2015 har användningen av tobak sjunkit från 18 procent till noll bland tjejerna och till 2 procent bland killarna i årskurs åtta. Det är siffror för hela Härjedalens kommun som kommer från en drogvaneundersökning med en svarsfrekvens på över 88 procent.

– Den höga svarsfrekvensen gör att vi kan vara säkra på resultatet. Det är också glädjande att när tobaksförbrukningen sjunker så sjunker även drickandet av alkohol, säger Agneta Roberts.

Och även det syns i undersökningen. 2012 var det 39 procent killar och 32 procent tjejer som druckit så mycket alkohol att de känt sig berusade. Tre år senare har båda siffrorna sjunkit till 15 procent.

– Det är fantastiskt. Det går helt år rätt håll. Ungdomarna har gjort det bra, de är sunda, säger Agneta Roberts.

Hon menar att det goda samarbetet mellan skola, polis, kuratorer, skolsköterska och inte minst fritidsledare i kommunen och kyrkan har bidragit till de goda resultaten.

– Vi har inte tillräckligt med resurser inom kommunen men när vi hjälps är blir det bra. Polisen och kyrkan är viktiga samarbetsparter och når många ungdomar. Kyrkan har också bra ungdomsverksamhet på flera orter, säger Agneta Roberts.

Arbetet med drogförebyggande arbete mot ungdomar kommer att fortsätta.

– Det händer nya saker hela tiden. Vattenpipa, e-cigaretter och dopningspreparat är något vi ska ta tag i ännu mer år, säger Agneta Roberts.

Annons