Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drygt 15 miljoner till Härjedalen för flyktingmottagande

Nästan 11 miljarder kronor fördelade i dag regeringen till kommuner, landsting och det civila samhället för ökade kostnader för flyktingmottagandet.
I länet innebär det 166 miljoner kronor för kommunerna. Regionsjukvården får 29 miljoner kronor.

Annons

Med anledning av den aktuella flyktingsituationen i landet, i går infördes också gränskontroller, presenterade regeringen under torsdagen en tilläggsbudget på 11 miljarder som riksdagen ska besluta om.

Det handlar om pengar till kommunerna som har flaggat för att de är under hård press, vården som också har begärt tillskott samt idrotten, svenskundervisningen och frivilliga organisationer som engagerar sig i asylmottagningen.

Fördelningen av pengarna görs efter hur många asylsökanden och nyanlända som kommunerna tar emot, samt hur många barn respektive vuxna som kommer. Regeringen tänker också återkomma med ytterligare kompensation för kommuner som har ensamkommande hos sig, trots att de är anvisade att bo i en helt annan kommun, det som kallas boendekommun och anvisningskommun.

Pengarna som kommer att delas ut efter beslut i riksdagen ska lånas.

Det är i tabellen över fördelningen mellan kommunerna i landet, som det tydligt framgår vilken stor skillnad det är mellan olika kommuner när det gäller hur stort ansvar de hittills har tagit för flyktingmottagningen.

Flera kommuner i Dalarna får över 2 000 kronor per invånare, Hedemora får nästan 3 000 kronor. Hylte i Halland nästan 4 000 kronor. Norberg i Västmanland får allra mest, 6 000 kronor. Likaså har Småland tagit ett stort ansvar medan det i I Skåne finns en lång rad kommuner som knappast får något alls.

I Jämtland sticker tre kommuner ut med att nu få en större summa per invånare; det är Strömsund, Åre och Berg som får cirka 2 500 kronor per invånare var. Östersund får minst.

Så här fördelar sig utbetalningen som till största del är en engångssumma:

Berg: 18,5

Bräcke: 9,1

Härjedalen: 15,3

Krokom: 15,6

Ragunda: 8,6

Strömsund: 30,2

Åre: 28,1

Östersund: 40,7

Region Jämtland Härjedalen: 29

Nästa års fördelning av nyanlända är ännu inte klar.

Annons