Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter skogsbränderna – ökad risk för spridning av sorkfeber

Enligt forskning från Lantbruksuniversitetet i Umeå ökar risken för spridning av sorkfeber i sviterna efter skogsbränderna, skriver tidningen Land Lantbruk.

Forskningen visar att skogssorken snabbt förökar sig då den trivs bra i bränd skog och inte hotas av andra djur. Frauke Ecke är docent i landskapsekologi och har studerat en skogsbrand utanför Boden i Norrbotten 2006.

– Skogssork var den enda art av mindre däggdjur som fanns kvar på brandfältet flera år efter branden. Och andelen som bar på sorkfebervirus var oväntat hög, upp till 80 procent, säger Frauke Ecke till tidningen Land Lantbruk.

Han vill nu varna skogsarbetare, jägare och lantbrukare, då människor kan få sorkfeber genom att andas in damm från torkad spillning i virke.

– Man ska absolut inte röra sork, eller dess avföring. Håll god handhygien och gärna använda handskar för extra säkerhet.

Sorkfeber är en allvarlig sjukdom som kan orsaka hög feber, värk och svåra buk- och ryggsmärtor. Även njurarna angrips och en av hundra avlider av viruset.