Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efterlängtad bankomat på plats i Funäsdalen - öppnar på alla hjärtans dag

Den sitter redan på plats men det dröjer någon vecka innan det går att ta ut pengar i den nya bankomaten i Funäsdalen. Invigningen blir den 14 februari.
– Det är viktigt för byn att det finns en bankomat här, säger icahandlare Daniel Lundqvist.

Sedan oktober, då Bankomat AB monterade ner sin uttagsautomat, har det inte funnits någon bankomat i byn. Bybor och turister har varit hänvisade till butiker, eller till bankomaten i Hede, sju mil bort, för kontantuttag. Men nu blir det ändring.

Läs också: Bankomat försvinner i Funäsdalen

Den nya bankomaten är redan ditmonterad, på samma ställe där den gamla fanns. Det går inte att ta ut pengar i den än, men den 14 februari invigs bankometen. Och det är icahandlaren Daniel Lundqvist som sett till att det blivit verklighet.

– Tyvärr har det tagit längre tid än vad vi trodde från början. Det handlar delvis om att det inte finns något väktarbolag här i Funäsdalen. Då krävs det ett speciellt larm som har tagit tid att få fram. Det krävs också avtal med bolaget som hanterar pengarna. Vi får inte ladda bankomaten själva utan det måste Loomis göra, och de sitter i Härnösand, säger Daniel Lundqvist.

Tidigaste datum för Loomis att komma upp och ladda bankomaten är just den 14 februari, på alla hjärtans dag.

– Då ska den fungera, från eftermiddagen, säger Daniel Lundqvist.

När Bankomat AB monterade ner sin automat i Funäsdalen sa företaget att de tittade på nya platser att sätta upp en bankomat i byn. Daniel Lundqvist har inte hört något mer om det.

– Men jag hoppas att de gör verklighet av sina planer. Under högsäsong kan pengarna ta slut i bankomaten och då vore det bra om det fanns två automater, säger han.

Den nya bankomaten drivs av Icabanken men det är Daniel Lundqvist och Ica i Funäsdalen som hyr den och står för kostnaderna. Varje uttag ger en liten ersättning till Icabutiken men det krävs närmare 7000 uttag i månaden för att automaten ska gå plus minus noll. Daniel Lundqvist räknar med att det ska bli en förlustaffär.

– Men vi vill ta ett samhällsansvar. Många av våra kunder vill ha möjlighet att ut kontanter och det finns många, pensionärer och andra som inte är vana vid det digitala och nya sätt att hantera pengar. Det är viktigt för Funäsdalen att det finns en bankomat här, säger han.