Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrländsk revisor varnas av Revisorsinspektionen - granskade inte avdrag på jämtländsk restaurang

En revisor på en av de större revsionsbolagen i norra Sverige varnas av Revisorsinspektionen för brister i revisionen av en restaurang i Jämtlands län.

Annons

Disciplinärendet startades efter att Revisorsinspektionen fått tips av Skatteverket.

Skatteverket hade konstaterat ”stora brister i kassahanteringen” och ifrågasatte en nedskrivning av varulagret med drygt en miljon kronor. Det rörde sig om ett stort antal reklamjackor och det nedskrivna beloppet utgjorde 13 procent av restaurangens omsättning det året.

Enligt Revisorsinspektionen borde revisorn ha granskat värdet av jackorna som avdragsgilla och ha ”tagit ställning till om det var rimligt att en mindre restaurang skänkte bort jackor som i relation till omsättningen hade ett betydande värde”.

Revisorn säger till sitt försvar att hen inte behövde ta ställning till om jackorna var avdragsgilla reklamgåvor, eftersom de köpts in året innan. Hen medger dock att det var en felbedömning.

Revisorsinspektionen anser att revisorn åsidosatt god revisionssed. Det fanns även flera andra allvarliga brister i revisionen som motiverade en disciplinär åtgärd.

Det uppger tidningen Revisionsvärlden.

Annons