Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekonomisk smäll efter branden på Gammelgården

/

Svegs hembygdsförening måste betala över 200 000 för reparationerna på Gammelgården efter branden på nyårsdagen 2014. Försäkringen täcker inte hela renoveringen.
– Det blir tufft, säger Lars-Olof Mattsson, föreningens ordförande.

Annons

På nyårsdagens morgon 2014 kom larm om brand i Fogdestugan på Gammelgården i Sveg. Stugans tak skadades svårt och även invändigt blev det stora vattenskador. Renoveringen har kostat omkring två miljoner kr och nu visar det sig att föreningen måste betala drygt 200 000 kronor själva.  

– Självrisken hade vi ju räknat med. Men utöver det ersätter försäkringsbolaget inte de delar som de räknar som förbättringar. Exempelvis får vi betala 60% av måleriarbetena själva eftersom försäkringsbolaget nu anser att vi har nymålat, vilket vi förstås inte hade förut. Men hur ska man återställa utan att måla nytt? Vad jag förstår finns det en maxgräns för vad privatpersoner kan bli skyldiga att betala i sådana situationer, men den gäller tydligen inte för föreningar, säger Lars-Olof Mattsson.

Enligt honom har föreningen en välskött ekonomi och pengar i kassan.

– Men det är inte många föreningar som kan lägga upp 200 000 på ett bräde. 

Svegs hembygdsförening har sökt bygdemedel och fått ja från kommunstyrelsen för 180 000 kronor. Även länsstyrelsen ska säga sitt. Oavsett hur det blir så hjälper det inte föreningen att betala för renoveringen efter branden. 

– De pengarna kan vi inte använda till det här. De är redan vikta för investeringar, bland annat ett nytt elsystem, och får inte användas till något annat, säger Lars-Olof Mattsson.  

Nu hoppas han på att arrangemangen på Gammelgården under sommaren ska gå bra ekonomiskt.  

– Det blir tufft men vi kämpar på. Och jag tror också att Svegsborna kommer att hjälpa oss när de får reda på det här. Gammelgården är ju väldigt uppskattad, säger han.

Annons