Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever får fotboll på schemat i Härjedalen

/
  • Anja Salomonsson står mest i mål när hon spelar med Svegs IK.
  • Även Ozil Mohamud Adan i årskurs sju, spelar fotboll i Svegs IK. Just den här kanonen stoppades av Anja Salomonsson.
  • Ozil Mohamud Adan, som går årskurs sju, laddar för att försöka göra mål på Anja Salomonsson.
  • Helena Larsson visar nämndens planer på satsningar inom skolans område.

Redan nästa läsår kan fotbollen bli en integrerad del av undervisningen för elever på högstadiet och gymnasiet i Härjedalen som önskar det.
– Det låter jättebra, säger Anja Salomonsson, som går i årskurs åtta på Södra skolan i Sveg.

Annons

Intentionen från nämnden för bildning, fritid och kultur, med Helena Larsson (V) som ordförande, är att det redan till nästa läsår ska det vara möjligt att välja fotbollsinriktning på elevens val redan från årskurs sju på alla högstadieskolor i Härjedalen. Även gymnasiet ska ha fotbollsinriktning på elevens val.

– Fast där kan det krävas mer träningstid i anslutning till skolan, antingen på skoltid eller efter, för att få certifiering från Svenska fotbollsförbundet, att bli ett fotbollsgymnasium, säger Helena Larsson.

Om alla bitar faller på plats för fortfarande lite osäkert, men i budgeten för 2016 vill nämnden lägga runt en halv miljon kronor på att anställa en fotbollstränare som ska följa fotbollseleverna genom högstadiet och även ansvara för de som väljer fotbollsinriktning på Härjedalens gymnasieskola, i kombination med valfritt gymnasieprogram. (Förutom skidgymnasiet som redan är en specialinriktning)

– Jag ser det som en satsning i integration, inte bara för nyanlända utan även mellan byarna i Härjedalen. När Svegs IK var iväg och spelade Storsjöcupen med 90 barn kom de från så gott som alla byar i Härjedalen. Fotboll är också den största tjejsporten, säger Helena Larsson.

För Anja Salomonsson, som går åttonde klass på Södra skolan i Sveg, är fotbollsinriktningen en välkommen nyhet. Själv spelar hon i Svegs IK där hon ofta står i mål.

– Det låter jättebra. Jag vet inte om jag ska satsa på fotboll men det hade varit en rolig grej, att gå i skolan och få göra något man tycker om.

Kan det här spela någon roll för dig när du väljer var du ska gå gymnasiet?

– Det tror jag. Jag vill ju hålla på med fotboll, och just nu känns det som jag vill göra det en lång tid framöver. Kanske kan det få folk som väljer till exempel Östersund att gå här i stället, säger hon.

Annons