Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elin Lemon (C) kritiserar Almedalsresa

Elin Lemon (C) är kritisk till att lägga pengar på att skicka en delegation från Region Jämtland Härjedalen till Almedalsveckan i Visby när regionens ekonomi är så ansträngd.

– Det är märkligt. Man försöker vända på varenda krona i verksamheten och samtidigt åker man en hel vecka till Almedalen. Det är kris i ekonomin och det här måste sticka i ögonen på verksamheten. Almedalen är ett påkostat jippo, säger Elin Lemon, som är ledamot i regionstyrelsen.

I en interpellation till Ann-Marie Johansson (S), regionstyrelsens ordförande, noterar Elin Lemon att den ekonomiska situationen under våren och sommaren har diskuterats, debatterats och att en partiöverskridande överenskommelse har ingåtts för att kunna få en ekonomi i balans och en verksamhet som länsborna ska kunna lita på.

I söndags tog Elin Lemon, med förvåning, del av en artikel i ÖP om att regionstyrelsens ordförande tillsammans med ett team reser till "...den omdiskuterade politikerveckan i Gotländska Almedalen. Jämtlands läns landsting som tidigare aldrig har deltagit, men väljer i år att kosta på sig en resa".

Elin Lemon betvivlar inte att det förs diskussioner kring viktiga frågor under Almedalsveckan, men hon anser inte att det i nuvarande ekonomiska situation går att motivera kostnader för att delta i arrangemanget. Diskussionerna kan ske i andra forum, företrädesvis på hemmaplan med representanter för grannlänet Vänsternorrland, anser hon.

Almedalsveckan beskrivs av en del som ett strategiskt arrangemang att delta i för att knyta kontakter och för att påverka exempelvis representanter för regeringen. Det ger inte Elin Lemon mycket för.

– Almedalen fungerar inte så, de är en vecka med seminarier. Det vore mer effektivt om Ann-Marie Johansson åker till Stockholm över dagen för att föra sådana diskussioner.

Nu vill Elin Lemon veta vad syftet med resan var, vilka som deltog, hur mycket den kostade för Region Jämtland Härjedalen och vad resultatet blev. Hon vill också veta om regionstyrelsens ordförande avser att delta även under kommande år under mandatperioden. Interpellationen kommer att behandlas i regionfullmäktige i oktober.