Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emilia Dahlgren visar form trots ryggsmärtor inför skotercross-VM: "Efter tävlingarna gör det ont, men det är det värt"

Emilia Dahlgren, Walles, visar strålande form med dubbla SM-segrar inför VM i skotercross som startar i finska Jyväskylä till helgen. Men hon kämpar fortfarande med smärtor efter skadan som höll henne borta från sporten i två år.
– Efter tävlingarna gör det ont, men det är det värt, säger 23-åringen från Tännäs.

Olyckan där hon knäckte svanken så att bäckenbenet hoppade snett, skedde utanför den annars tuffa skotercross-sporten. Efter att inte ha kört på två år var hon tillbaka i fjol. Och det gick bra direkt.

Tvåa i stortävlingen Arctic Cat Cup, sedan SM-sexa efter en del otur och avslutningsvis brons i VM. Men efter en bra sommar och höst, där hon tagit hjälp av en personlig tränare för att stärka upp ryggen, så har det gått ännu bättre den här säsongen.

Läs mer: Historiskt SM-guld i stadioncross för Wallesföraren Emilia Dahlgren: ”Det känns fantastiskt!”

Tredjeplatsen i Arctic Cat Cup följdes upp med det historiska första SM-guldet i stadioncross. Och efter en krasch och sjätte plats i första SM-deltävlingen så har hon radat upp sviten 2-2-1-1 och ligger tvåa totalt inför finalen i Boden om två veckor.

– Jag visste inte alls hur det skulle gå eftersom jag bytt till nytt märke. Men den är väldigt förlåtande och passar min körstil, så det har känts bra och gått väldigt bra, säger Emilia Dahlgren.

En ännu tuffare inställning ligger också bakom framgången.

– Jag har gett mig fan på att hoppa och inte fega över dubblarna. Jag litar på grejerna och känner mig stark, säger Emilia Dahlgren.

Se mer: SKOTER-TV avsnitt 4: Vi testar skotercross med proffs

Även om det går allt bättre, så har dock fortfarande ont i ryggen emellanåt. Dessutom dras hon med en seglivad förkylning.

– Jag har varit rejält förkyld och tung i kroppen och har inte tränat på två veckor. Men det går ju att köra ändå, säger Emilia Dahlgren.

Schemat är dessutom pressat nu. Hon kom hem från helgens SM i Bygdsiljum sent söndag natt och efter lite ompackning var det i väg redan tisdag kväll via Umeå mot Jyväskylä. Där väntar träning och tidskval fredag och sedan VM-heaten lördag.

Med på VM, som avslutas med final i norska Alta 8–9 april, är också klubbkompisarna Johan Eriksson och Nisse Kjellström. Även rutinerade Johan Eriksson har visat bra form i SM där han efter fyra segrar av fem toppar Stockklassen före Balder Nääs, även han Walles. Till VM plockar Johan Eriksson dock fram sin Openskoter, som gav guld i stadioncross-SM.

Läs mer: Veteranen Johan Eriksson tog första SM-guldet i stadioncross: "En boost för kommande tävlingar"

Däremot kan inte fjolårets världsmästare Marcus Ogemar Hellgren, Östersund, vara med efter kraschen och benbrottet i Arctic Cat Cup. Inte heller Ronja Revelj, Walles, som tog VM-silver i fjol på grund av en handskada vid stadioncross-SM.

Vilken blir tuffaste konkurrenten i VM då?

– Marica Renheim kommer hem från USA där hon har kört bra hela säsongen. Så hon blir riktigt tuff att ta, men sedan är det öppet och jag siktar högt, säger Emilia Dahlgren.