Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En fotbollsresa tillbaka i tiden

I stormfälld skog föddes idén om en fotbollsresa bakåt i tiden. En härligt nostalgisk tripp i Härjedalens fotbollsförbunds fotspår.

– Eftersom jag alltid varit intresserad av fotbollsnostalgi och historia så har jag samlat på mig fakta och information av saker jag hört och upplevt om Härjedalens fotbollshistoria för att i bästa fall skriva en bok i ämnet, säger Roland Kristoffersson.

När han under hela vårvintern jobbat med stormfälld skog i södra Jämtland så kom Roland i kontakt med de gamla fotbollsplanerna i Nederhögen och framförallt Rätansböle.

– Det var där och då bland tallplantor och nerramlade målställningar som jag bestämde mig för att starta en fotbollsnostalgiresa.

Hans likasinnade vänner Agne Karlsson i Hede och Ingvar Haraldsson, Rätan, var inte sena att haka på och tillsammans skapade de "En fotbollsresa tillbaka i tiden". Nära 200 mil har de åkt. De har besökt allt från toppmoderna Svedjevallen i Ytterhogdal till den överdämda planen i Herrö. Som mest fanns nära 30 lag representerade i Härjedalens Fotbollsförbund fördelade på fem landskap. (Härjedalen, Jämtland, Medelpad, Hälsingland, Dalarna).

– För mig är detta inte bara nostalgi utan ett stycke kulturhistoria värt att dokumenteras och bevaras, säger Roland.

Äldst i trion är Ingvar Haraldsson. Åren 1963, 1964 och 1965 spelade han i Böle/Röjans IK och gjorde debut som 16-åring på pingstafton 1963 mot Hede IK borta, förlust 2-3.

– Säsongen slutade med att vi i sista matchen spelade ren seriefinal mot Ljusnedals IF borta. Vi vann med 5-1 och gick därmed upp i Härjedalsserien, berättar Ingvar som spelat på de flesta planer som trion har besökt.

Följ deras resa här i TH och vi börjar med klubbarna i södra delarna av Jämtland. Fler bilder finns på tidningenharjedalen.se