Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En katastrof för vattendragen"

Många vattendrag i Härjedalen är så försurade att fiskar och insekter tar skada. Länsstyrelsen och kommunen har börjat kalka med helikopter men pengarna räcker inte för att kalka alla sura vattendrag. 

Annons

Efter en sommar med stora regnmängder är pH-värdet och alkaliniteten så låga att det skadar det biologiska livet. 

– Det här är en katastrof. Det vattenkemiska värdet är så lågt att fiskar och insekters föryngring påverkas starkt negativt. Fiskynglen är mycket känsliga för låga pH-värden, säger Tommy Dadell, vattenhandläggare vid länsstyrelsen.

Kvarnån, Rånda, Linan och Jämnån är redan kalkade och under älgjaktsuppehållet i slutet av september kalkas Mysklan och Rogen. Härjeåns övre delar skulle behöva kalkas men så långt räcker inte pengarna.

– I länet skulle vi behöva kalka 4 000 ton per år. Då skulle vi klara de viktigaste vattendragen men behovet är större än så, kanske 10 000 ton i första vändan om i skulle åtgärda allt som har kalkats tidigare, säger Tommy Dadell.

I områden där det finns öring ska pH-värdet inte vara lägre än 6,0, Där det finns flodpärlmussla inte lägre än 6,2. Förutom en regning sommar har de sista svavelmätningarna visat höga värden: 2-4 kg svavel per hektar i fjällen.

– Det är mycket mer svavel än marken i fjällvärden klarar av att buffra och svavlet bidrar till att försura vattendragen, konstaterar Tommy Dadell.

Det är acceptabla pH-värden i endast 70 procent av vattendragen.

– Tyvärr visar laboratorieutrustningen fel pH-värden i det känsliga intervallet runt 6,0. Om vi istället tittar på markens möjlighet att neutralisera sura ämnen och mäter alkaliniteten, som är ett mer exakt värde, är det endast 35 procent av länets vattendrag som har acceptabla siffror, säger Tommy Dadell.