Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En nostalgitripp tillbaka i Remmens historia

Regissören Roland Persson vill lyfta den vardagliga människan. Han har gjort en kortfilm om sin bortgångna far, Arne Persson, skogshuggare och musiker i Härjedalen. Premiär på lördag.

— Vi har tappat berättartraditionen i vår generation och behöver lyfta den vardagliga människan, säger Roland Persson.

Han har gjort en specialvariant för förhandsvisningen på hela 47 minuter. Där har han återskapat och skildrat sin fars liv i både stillbild och rörlig bild. Roland har gjort denna film för att hedra och återskapa minnen.

— Min pappa är värd att minnas för den han var och jag vill bevara detta för de kommande generationerna, säger Roland Persson.

Arne Persson föddes i Remmen i sydöstra Härjedalen och levde från 1925 till 2000, och dokumentären berättar om hans liv. Arne var bland annat med och bildade orkestern Svennes. Han skrev också visor och dikter om tider som flytt.

Rolands mamma och pappa bodde och drev ett kafé i Remmens bygdegård och därför passar det att ha förhandsvisningen just där. Roland, som också växte upp i byn Remmen, har även jobbat inom musikbranchen och redan som nioårig pojke uppträdde han i bygdegården.

— Förut tog man sig tid att sätta sig ner och berätta historier, säger Roland Persson som saknar berättelserna och folktraditionerna.

Det har varit en lång process under många år för att samla material. Efter visningen kommer han att klippa filmen så att det blir mer fokus på det existentiella. Därefter hoppas han att inom en snart framtid få visa filmen på olika filmfestivaler. Tidigare dokumentärfilmer Roland Persson gjort i samarbete med Skaparkraft Film & Musikproduktion, är bland annat, "De blev våra mödrar", "Bondepoeten" och "Folke & Lärkträdet".

Han ser fram emot att få träffa nära och kära och hoppas att så många som möjligt vill komma och ta del av dokumentären.

— Detta kommer att bli en liten nostalgitripp, säger Roland Persson.

Vill du läsa mer om dokumentärfilmen, klicka här