Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-parlamentariker från länet orolig över framtiden för fri rörlighet i EU

/
  • Jens Nilsson på plats i Strasbourg för EU-parlamentets månatliga session.

– Man kan inte bara plocka russinen ur kakan och strunta i ansvaret, säger Jens Nilsson (S), EU-parlamentariker från länet, när TH träffar honom på plats för parlamentets månatliga session i Strasbourg, Frankrike.

Annons

– Unionen bygger på öppenhet, frihet och ärlighet, att vi litar på varandra. Man kan inte kombinera det med vad som händer nu, att en del länder skiter i flyktingfrågan, säger Jens Nilsson.

Bakgrunden är den pågående strömmen av människor på flykt in i Europa. I slutet av september fattade EU:s ministerråd ett bindande beslut om att fördela 120 000 flyktingar på alla medlemsländer. Tjeckien, Slovakien, Ungern och Rumänien röstade nej och vägrar följa beslutet och efter terrordåden i Paris har även Polen anslutit sig till den linjen.

– De här länderna är nettobidragstagare i EU och jag tycker vi kan vara ganska tuffa mot dem för att få dem att följa gemensamt fattade beslut. Tuffare än vad vi är idag, säger Jens Nilsson och menar att de här länderna väldigt gärna ville in i EU så fort de fick möjligheten.

– Men när det är dags att ta ansvar, då håller de sig undan, då vill de inte vara med längre. Och så kan vi inte ha det.

Enligt Jens Nilsson finns det en stor frustration inom EU gentemot de länder som inte vill ta emot flyktingar. På sikt kan det leda till att Schengensamarbetet, som innebär fri rörlighet över gränserna för människor, varor och tjänster, hotas.

– Vad ska man göra i en förening när några inte vill ställa upp på gemensamt fattade beslut? Det är det läget vi är i nu i EU. Om flera länder inte vill hjälpa till, ja då kan det bli passkontroller igen. Det skulle försämra för deras ekonomi, deras företagande och deras tillväxt, säger Jens Nilsson.

Han får stöd i sin bedömning av Lars Adaktusson som sitter i parlamentet för KD. Han har föreslagit att Sverige borde dra ner på EU-stödet till länder som inte hjälper till med flyktingmottagandet och delar Jens Nilssons bedömning om att Schengensamarbetet kan vara hotat.

– Vi har ju redan gränskontroller inom EU, man kan säga att det inte är fri rörlighet på samma sätt som tidigare längre.

Men gränskontroller är ju tillåtet i Schengensamarbetet?

– Ja, i begränsad tid. Men risken är stor att de blir kvar om flyktingströmmen fortsätter och om inte alla länder i unionen tar ett solidariskt ansvar. Schengensamarbetet är utsatt för väldigt stora påfrestningar som det är nu, säger han.

Annons