Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU vill skärpa vapenregler efter terrorattentaten i Paris - kan påverka svenska jägare

/

I efterdyningarna av terrordåden i Paris vill EU snabbt skärpa reglerna för vapen. Skärpningar som kan slå hårt mot jägarna i Härjedalen.
– Väldigt få brott begås med jaktvapen. Men nu vill EU-kommissionen visa handlingskraft och då kan det lätt bli fel, säger Christofer Fjellner, moderat EU-parlamentariker.

Annons

Förslaget om ett skärpt vapendirektiv kom från EU-kommission den 18 november, bara dagar efter terrorattackerna i Paris, där över 120 människor mördades. Det ska nu behandlas av EU-parlamentet och ministerrådet innan det kan bli någon ny lagstiftning. Men givet den rådande situationen, där terrorattackerna står högst på dagordningen inom EU, så tror Christofer Fjellner att ett nytt vapendirektiv kan klubbas igenom av parlamentet inom ett halvår.

– Förutsättningarna för att ha en sansad diskussion om vapen är inte den bästa just nu, vare sig i EU eller hemma i Sverige. EU-kommissionen vill visa handlingskraft och har dammat av ett gammalt förslag som fanns liggande, om skärpningar i vapendirektivet. Här förstår man inte vad jakten betyder för hundratusentals människor i Sverige, säger Christofer Fjellner som också poängterar att väldigt få brott begås med jaktvapen.

Han ser tre stora problem med skärpningsförslaget. EU-kommissionen vill införa ett krav på förnyelse av jaktlicensen vart femte år där det ska krävas läkarintyg, kraftigt begränsa handel med vapen på internet, exempelvis via blocket, och förbjuda halvautomatiska vapen. Det är lite oklart om det även gäller halvautomatiska jaktvapen som är tillåtna i Sverige i dag.

– Det finns också bra ändringar i förslaget, till exempel om en bättre märkning av vapen, men det här är sådant som jag är säker på att många i Härjedalen och på andra ställen kommer att bli upprörda över. Det som gäller är att ta kontakt med sina politiker och försöka påverkar dem att ta tag i den här frågan. Jag kommer att göra vad jag kan för att få till ändringar men jag tror att regeringen också har en viktig roll att spela här.

Läs mer: Inrikesministern och Jägareförbundet uttalar sig om förslaget

Många har redan reagerat. Fler EU-parlamentariker som TH pratat med har fått hundratals mejl från jägare och sportskyttar som är oroliga för ändringar i vapendirektivet.

– Det betyder ganska mycket att folk hör av sig. Intresset för jakt är ju stort i Sverige och att många reagerar sätter extra fokus på frågan, säger Staffan Dahl, politisk sakkunnig för de svenska Socialdemokraterna i EU-parlamentet.

Även hans parti kommer att arbeta för att skärpningarna inte ska drabbas svenska jägare.

– Jag tror inte att det egentligen finns något intresse för att ändra lagstiftningen så att den får konsekvenser för jaktvapen, som inte visats sig användas i attackerna. Och jag är rätt säker på att regeringen har samma åsikter som vi i den här frågan. Men jag förstår att många är oroliga.

Läs mer: EU-kommissionens pressrelease om skärpningar i vapendirektivet (engelska)

Annons