Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välförtjänta kulturpris överlämnades av Falu kommun

Vid en ceremoni hyllades även årets kulturpristagare Rangwei Axellie, Sara May Kahl, Karin Henriksson, Good Harvest, Falu Simsällskap, Helena Sahlén-Nelson och Maria Holtzman.
– Tänk att det här händer dagen innan min egen 73:e födelsedag, skrattar Rangwei Axellie. Det var en fantastisk överraskning!

Annons

Rangwei Axellie blev årets kulturpristagare.

Konstnären, författaren, poeten och dramatikern Rangwei Axellie får kulturpriset 2016 för förtjänstfulla insatser inom kulturområdet. Motiveringen lyder: I sitt genreöverskridande skapande hjälper hon sin publik att våga se det många väljer att blunda för. Hon är den tystes röst som ger perspektiv på dagens samhälle och levererar sanningar rättframt, berörande och träffsäkert.

Falu kommuns kulturpristagare 2016 från vänster Helena Sahlén-Nelson, Karin Henriksson, Rangwei Axellie, Tomas Viker, Sara May Kahl, Ylva Eriksson, Maria Holtzman och Hanna Enlöf.

Miljöpriset till Sara May Kahl och Karin Henriksson.

Sara May Kahl strävar efter att använda närproducerade och ekologiska material samt av gamla byggtekniker. Hon bygger på ett eftertänksamt sätt, där kvalité, sunt förnuft, behov och charm går före slit och släng.

Karin Henriksson har under många år drivit återbruksverksamhet i Falun. Hon har ett stort humanitärt engagemang och har sedan slutet av 1970-talet ordnat loppis och secondhandförsäljning. 2002 startade Karin Nordstans Bra Begagnat. Arbetet har varit ideellt och vinsten har gått till behövande.

Falu kommuns kulturstipendium 2016 tilldelas Good Harvest som med sina röster och musik gång på gång visat att det stora finns i det enkla. Duon står för en ärlighet och äkthet som få artister lyckas förmedla idag. Musikaliteten och förmågan att nå ut med sitt budskap och fånga sin publik gör dem till en självklar del av det svenska musikundret. Stipendiet ges för att lyfta fram ung kultur.

Falu Simsällskap får Tillgänglighetspriset för att på eget initiativ startat en ny simgrupp för ungdomar med funktionsnedsättning. Det är första gången som det anordnas organiserad simträning för redan simkunniga deltagare och måsättningen är att på sikt ska alla med eller utan funktionsnedsättning kunna simma tillsammans.

– Barn och ungdomar med funktionsnedsättning har också drömmar och mål, säger Tomas Viker, Falu Simsällskap.

Helena Sahlén-Nelson tilldelas Barn- och ungdomskulturpriset för sitt engagemang för barn och ungas möjligheter att utvecklas inom dans och rörelse. Med sin breda utbildning och verksamhet lockar hon varje år barn och unga tilll nya upplevelser av allt från lekrytmik till jazz, hip hop, balett, breakdance och show.

Årets mångfaldighetsstipendiat blev Maria Holtzman för sitt stora engagemang för flyktingar, nyanlända med uppehållstillstånd och EU-migranter samt för att hon är en förebild och inspiratör för många Falubor.

Ett hederspris tilldelades Näringslivskontorets chef Linda Norén för hennes insatser med kampanjen "hursvårtkandeva" i syfte att uppmärksamma arbetsgivare på våra nyanländas kompetens.

Annons