Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Familjeföretaget som startade i en friggebod

Sommaren 1991 öppnade Gunnar Ekberg en liten fiskebutik i en friggebod på tio kvadratmeter hemma på föräldragården. Nu har verksamhetens affärsyta nästan blivit 100 gånger större och sysselsätter hela familjen.

Gunnar Ekberg valde att bli företagare samma år som han fyllde 35. Tidigare hade han varit heltidsmusiker i Cedermarks men när han och Irene Eklöf blev föräldrar så lades yrkesmusiken på hyllan.

– Det kändes inte lika roligt att resa runt 200 dagar per år när man hade småbarn. Musiken har alltid varit ett stort intresse och är det än, berättar Gunnar Ekberg.

Förutom sin familj hade han även ett annat stort intresse, fiske. En dröm han hade var att ha en liten butik och livnära sig på detta.

– Första året blev det inte så stor inkomst. Jag hade lite fiskeprylar i friggeboden, band flugor, höll lite kurser och guidade fiskeintresserade turister. Det blev inte så mycket över till lön men halva året jobbade jag på Vemdalsskalet i sportinformationen där och sålde liftkort, berättar Ekberg som fortsatte att resa en del under somrarna men nu var dansbanorna utbytta mot marknadsplatser.

Någon gång under de första åren slogs han av tanken att lägga av.

– Jag minns en helg i Hagfors då vi var ner på marknaden där och sålde för 3 000 kronor på hela helgen, det var inte så roligt. Men det var ju lite så det var, det gällde att lära sig allt från början. När vi var i Rättvik några veckor senare så var försäljningen betydligt bättre.

En tes som Gunnar Ekberg drivit i sitt företagande är att det inte går att nöja sig med vad man har åstadkommit, det gäller hela tiden att utvecklas och för hans del har det varit cirka fem år mellan varje större händelse för företaget.

– Jag byggde den första butiken 1996 och sedan har den byggts ut i flera omgångar. Nu har vi 600 kvadratmeter med fiske och fritidsprodukter. De senaste omgångarna har det inte blivit utbyggnad här, i stället öppnade vi en outletbutik i byn i lokaler som vi hyr och nu för två år sedan öppnade vi en butik på Vemdalsskalet, berättar Gunnar Ekberg.

Outletbutiken som peakar på somrarna sköter dottern Jenny om.

– Tanken var att vi skulle ha den ett år, nu är vi inne på sjunde, säger Gunnar.

På Vemdalsskalet är det mest sonen Andreas som varit de första två åren.

– Även den går bra. Det täcker hyra och lön i alla fall. Nu är ju inte allting på Vemdalsskalet runt omkring färdigbyggt så vi räknar med att det blir bättre. Det går ju även att se den butiken som ett skyltfönster och en kunddragare för vår stora butik nere i byn.

Totalt har därmed Ekbergs Fiske och Fritid närmare 1 000 kvadratmeter i butiksyta och några problem att fylla dessa med varor finns inte.

– Vi har nog ett ganska spritt sortiment när det gäller märken. Vi kan ju välja själva då vi inte tillhör någon kedja och det tror jag gör våra butiker intressanta. Skulle vi tillhöra en kedja har ju det också fördelar men då tror jag att många av våra kunder skulle känna igen sig från de butiker de har på hemmaplan. Många tycker att det är intressant att handla hos oss, säger Gunnar Ekberg som även hade en gjorde ett försök med att öppna en webshop för något år sedan.

– Det är mycket jobb med en sådan också och priserna ska pressas i en hård konkurrens. Jag kan inte känna att det var något för oss att hålla på att packa och skicka grejer runt hela landet. Vi satsar på service och bra kundrelationer i våra butiker och nöjer oss med det.

Nu är Gunnar 61 år och pensionen närmar sig. Han känner dock ingen trötthet, snarare tvärtom.

– Irene är ju yngre än mig så hon orkar och jag vill säkert hålla på i många år till. Kanske går jag ner till 100 procents arbetstid då pensionsåldern infaller, säger han med ett skratt.

En stor drivkraft på senare år är att barnen Jenny och Andreas är väldigt intresserade av att arbeta i familjeföretaget.

– Tanken är ju att lämna över till dem om något år. Jag får väl skriva ett kontrakt där de lovar att jag får jobba kvar men annars kommer de att få allting. Hade de däremot inte velat ta över, då tror jag att både Irene och jag tappat sugen lite grann och att det då stagnerat. Det vet man ju inte men känslan är lite så i alla fall, säger Gunnar Ekberg.

Att det finns planer om ytterligare utveckling om något år, är inget han hymlar med. Men Gunnar är väldigt hemlighetsfull.

– Webshopen var jag inne på skulle bli en bra grej men det känns rätt att vi inte gick vidare med det. Det finns lite andra planer nu men de håller vi för oss själva en stund till. Men något måste hända, då håller man sig på tårna, säger Gunnar Ekberg.