Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse för dödsolyckan i Lillhärdal

Ett år och två månaders fängelse, det blir straffet för den man som körde på en ung flicka i Lillhärdal med motorcykel i slutet av sommaren 2012. Flickan avled av sina skador på olycksplatsen.

Annons

Domen kring olyckan meddelades av Hovrätten i Nedre Norrland under fredagen, hovrätten fällde den nu 23-årige mannen för grovt vållande till annans död och för grov vårdslöshet i trafik. Hovrätten har därmed en mycket strängare syn på fallet än tingsrätten som utdömde 60 timmars samhällstjänst för olovlig körning

Det var i slutet av augusti 2012 som en då 21-årig man körde på 11-åriga Emma Karlsson som fick så allvarliga skador att hon avled. Karlsson gick tillsammans med tre kompisar på trottoaren vid kyrkan i Lillhärdal då den unge mannen körde på Emma bakifrån.

Tingsrätten i Östersund ansåg att det inte fanns några bevis att den åtalade mannen skulle ha kört upp på trottoaren med vilje då det inte var helt osannolikt att mc-föraren fått något i ansiktet vilket han uppgav som orsak till att han kom upp på trottoaren och de bedömde även hastigheten som väldigt låg, enligt försvarsadvokatens presenterade beräkningar.

Hovrätten hade i stort samma underlag att gå på i sin dom. Den bevisning som lagts till är förhör med Hugo Mellander, teknisk doktor, specialiserad på krocksäkerhet och överläkaren vid rättsmedicinalverket Anders Eriksson. Dessa har tillsammans gett uppgifter som, enligt hovrätten, visar att den åtalades förklaringar om att han fick något i huvudet innan olyckan samt att han hållit en hastighet på 20 km/h vid kollisionen inte håller utan är en efterkonstruktion för att slippa ansvar. Den åtalade gav även en annan förklaring till olyckan vid sitt första förhör.

Hovrätten ställer större tilltro till de flickor som gick på trottoaren tillsammans med sin kompis Emma som blev påkörd. De tittade bakåt och såg den åtalade avsiktlig köra upp på trottoaren en bit bakom dem.

Den tekniske experten, Hugo Mellander, som med en rad fakta återskapat olyckan anser att hastigheten med stor sannolikhet hade en hastighet på 65-70 km/h samt framfördes med framhjulet i luften när den träffade flickan.

Hovrätten delade Mellanders uppfattning om kollisionsscenario som det mest sannolika men anser att det finns en viss osäkerhet kring hastigheten. Hovrätten anser dock att uppgifterna från Mellander och läkaren Anders Erikssons uppgifter kring skadorna visar att motorcykeln kördes i en hög hastighet, alltför hög för att passera fyra flickor som gick i bredd på en trottoar.

– Han måste ha insett att det förelåg en stor risk för en olycka med allvarliga personskador som följd. Han har visat grov oaktsamhet och visat uppenbar likgiltighet för andra människors liv, skriver hovrätten i sin dom i samband med att de fastslår att han ska dömas för grov vårdslöshet i trafik.

Yrkandet på att den åtalade ska fällas för dråp vann inget bifall. Hovrätten anser att det inte är visat att den åtalade uppsåtligen berövat Emma Karlsson livet. Hovrätten påpekar att det kan vara så att han kört på trottoaren för att "styla" eller skrämma flickorna men missbedömt situationen och inte klarade att undvika en olycka.

Däremot anser hovrätten att den åtalade genom sitt körsätt anses medvetet försatt sig i en väldigt riskfylld situation med risk för mycket allvarliga skador. Hans oaktsamhet har orsakat Emma Karlssons död och därmed gjort sig skyldig till vållande till annans död. Gärningen har innefattat ett medvetet risktagande av allvarligt slag och brottet ska därför bedömas som grovt.

Hovrätten bedömde det samlade straffvärdet för de två brotten till ett år och sex månaders fängelse, men då mannen endast var 20 år vid olyckstillfället reduceras straffet något.

Utöver fängelsestraffet ska den åtalade betala ett skadestånd på 120 000 kronor till Emma Karlssons familj för sveda och värk i form av psykiskt lidande.

Domen kan överklagas fram till 8 maj.

Annons