Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fast på fjället i jeans

/
  • Fjällräddaren Ingebrikt Bergman fanns med i den patrull som hittade mannen.   Det här hade kunnat ha slutat på ett helt annat sätt om det varit kyligare under natten, säger han.

Den man som hittades av fjällräddningen efter ett stort pådrag var dåligt klädd och saknade både vindsäck och spade.
– Det här hade kunnat ha slutat på ett helt annat sätt om det varit kyligare under natten, säger fjällräddaren Ingebrikt Bergman.

Annons

Ingebrikt Bergman fanns med i den patrull av fjällräddare som hittade mannen strax före klockan nio på torsdagsförmiddagen.

– Vi åkte i bredd och kunde se ett skoterspår. Jag följde det och i det kraftigt kuperade området kunde jag se mannen som vinkade.

Efter att fjällräddarna hjälpt honom loss med skotern och gett honom varm dryck kunde mannen tillsammans med fjällräddarna själv köra skotern tillbaka till Bruksvallarna.

– Han hade klarat natten utan att dragit på sig några skador. Han gjorde rätt då han inte lämnade skotern, hade tändstickor så han kunde göra upp eld och även ett sittunderlag, säger Ingebrikt Bergman.

Mannen klarade sig, men Ingebrikt vill än en gång påpeka att det är viktigt att förstå riskerna när folk drar iväg. Förutom att ha med sig rätt utrustning ska man se till att lämna en färdmeddelande.

– I det här fallet var det rena turen att en bybo hade träffat på honom vid Stortjärn under onsdagen. Utan den uppgiften fanns inga uppgifter var mannen hade åkt och det hade varit näst intill omöjligt att hitta honom.

Mannen hade varken vindsäck, spade eller mobiltelefon med sig. Dessutom hade han lämnat den markerade skoterleden. Han var inte klädd för att klara vind och kyla.

– Nej, jeans är inte att föredra. Han hade tur att han fastnade på ett ställe som skyddade mot vinden och framför allt att det inte blev så kallt under natten.

Totalt fanns 15 fjällräddare med snöskotrar, en helikopter och nio personer från polisen med i räddningspådraget i Bruksvallarna.

Annons