Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem härjedalstjejer till Ungdoms-OS

/
  • Nicolina Lindqvist, Hede SK.
  • Emma Thalin och Emma Backén, båda Svegs IK, tog glatt emot beskedet om uttagningen till Ungdoms OS.

Under måndagen blev truppen till Ungdoms-OS i Österrike/Lichtenstein officiell. Tidigare har TH berättat att Vemdalens alpina löften, Emeli Alkell och Elsa Håkansson-Fermbäck var klara. Nu är det även klart att skidskytten Nicolina Lindqvist, Hede SK, samt längdåkarna Emma Thalin och Emma Backén, båda Svegs IK, är uttagna.

Annons

– Helt fantastisk, det här hade jag inte vågat hoppas på, säger Emma Backén och får medhåll av Emma Thalin.

Båda skidåkarnas mål var den här säsongen att få delta i en juniorlandskamp senare på säsongen men nu kommer landslagsdressen på redan i slutet av januari då Ungdoms-OS avgörs. Att chansen fanns att bli uttagna förstod båda efter helgens tävlingar. Emma Thalin efter en fin säsongsinledning och även nu Emma Backén som hittade formen den gånga helgen.

– Jag blev så nervös när förbundskaptenen ringde upp. Han hade lovat att höra av sig oavsett besked, förklarar Emma Thalin.

Båda tjejerna går på skidgymnasiet i Sveg och deras tränare, Anna Mirårs, kommer att sätta sig ner med dem under tisdagen och lägga upp ett schema för de sista två veckorna inför tävlingen så att formen faller på plats.

– De ligger bra till, Backén är på väg upp i form och Thalin ska vi få tillbaka i den fina form hon hade för några veckor sedan, lovar Mirårs.

Nicolina Lindqvist var också mycket glad över att få representera Sverige i Ungdoms-OS. Hon befäste sin plats definitivt förra helgen då hon tog guld och brons i SM.

– Det känns väldigt bra, det var mitt stora mål den här säsongen. Jag började inse att det kunde gå när jag tog brons först och efter guldet andra dagen så förstod jag att chansen var rätt bra. Sen vet man inte hur kapten funderar, om han väljer att gå på åkstyrka, skytte eller resultat, så visst var det nervöst innan det blev helt klart.

För närvarande är inte Nicolina helt nöjd med åkformen men hon tror att den ska finnas om två veckor.

– Jag ska göra mitt bästa där, jag har ingen aning om motståndet så det är svårt att ha någon annat mål än att hålla ihop skyttet och åka så fort jag kan.

Härjedalens tjejer är bevisligen duktiga på vinteridrotter. Totalt sänder Sverige iväg en trupp med 26 aktiva varav 12 är tjejer, nästan häften av dessa är alltså härjedalskor. Imponerande.

Mer läsning

Annons