Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Film om grottdykare kan vinna pris - "Helt otroligt" säger Johan Utas från Ljusnedal

/
  • Expedition Bjurälven har blivit film och hoppas på vinst i internationell filmtävling.
  • Bjurälvens naturreservat i nordvästligaste Jämtland.

Expedition Bjurälven har blivit dokumentärfilm och filmen har gått till final i en prestigefylld internationell festival.
Expeditionsledare är Johan Utas i Ljusnedal.

Annons

Under åtta vintrar har ett team dykare arbetat med att utforska det enorma grottsystem som är en del av den underjordiska Bjurälven i nordvästligaste Jämtland. Och nu är de som har deltagit i Expedition Bjurälven på väg att bli internationella kändisar.

Läs även: Gigantisk grottsal upptäckt

Den senaste vintern gjordes nämligen en dokumentärfilm om expeditionen och arbetet med att kartlägga systemet. Filmen lämnades senare in som ett bidrag till filmfestivalen Banff mountain film festival 2015 som anordnas årligen i Kanada. Och nu har deltagarna fått veta att filmen gått vidare till final.

– Det är helt otroligt, vi är tagna över den stora uppståndelsen i samband med detta. Flera hundratusen personer har sett filmen och för bygden, grottan och expeditionen är detta oerhört stort, säger expeditionsledaren Johan Utas i ett pressmeddelande.

Johan Utas var veckans härjedaling för en tid sedan. Där berättade han mer om sin stora passion, utforskning av undervattensgrottor.

Läs även: Nya upptäckter i Bjurälvsgrottan

Filmfestivalen äger rum första helgen i november och då avgörs om den jämtländska grottexpeditionen står sig i konkurrens med bergs- och äventyrsfilmer från övriga världen. Filmen ska lördagen den 17 oktober även visas på arrangemanget Wintershow i Kungsträdgården i Stockholm.

Läs även: Unik älv visas i tv

Annons