Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tännäs får del av miljonstöd till landsortsbiografer

/
  • Kulturminister Alice Bah Kuhnke aviserar miljonstöd till biografer på mindre orter. ARKIVBILD.   Stig Åke Jönsson / TT

Små biografer på mindre orter ska få stöd för att klara den aviserade momshöjningen på biobiljetter. Redan nästa år ska 25 miljoner kronor delas ut.
– Det ska också räcka till att utveckla och starta nya biografer, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP)

Annons

I våras meddelade kulturdepartementet att det filmavtal som har reglerat svensk film de senaste 50 åren är uppsagt. En ny helstatlig filmpolitik ska sjösättas från och med 2017 och finansieras genom en momshöjning på biobiljetter, från sex till 25 procent.

Just momshöjningen har blivit en het potatis. Oroliga biografägare förutspår en biografdöd med den nya politiken, framförallt på mindre orter där ekonomin är ansträngd. Men kulturministern avfärdar oron.

– I grunden är det naturligtvis sunt att folk som dels har en kärlek till filmen och biografer och dels jobbar inom filmnäringen engagerar sig i sina förutsättningar. Men ända sedan dag ett har jag varit tydlig med att vi ska säkerställa små biografers möjligheter och nu kommer den satsningen, säger Alice Bah Kuhnke.

Berörda biografer är 50–60 stycken momspliktiga så kallade gröna biografer, anslutna till såväl Riksföreningen Biograferna som Biografägareförbundet. Svenska filminstitutet får det praktiska ansvaret för att dela ut stödet på 25 miljoner kronor om året under 2016-2019.

– Vi drar i gång redan under nästa år för att de här biograferna ska vara redo inför momshöjningen 2017, men också för att kunna utveckla och starta fler biografer runt om i landet, det har vi kalkylerat att medlen ska räcka till.

Många i filmbranschen väntar med spänning på hur mycket pengar den nya filmpolitiken totalt ska innehålla, vad kan du säga till dem?

– Det kommer tydliga besked på måndag då vi lägger fram budgeten. Det har varit en gedigen process för att ge svensk film de bästa förutsättningarna. Jag känner mig trygg och stolt över det som vi nu ska presentera.

(TT)

Miranda Sigander/TT

Annons